Eigenlijk was de bedoeling een optimistisch gestemd openingsartikel. Met ruim twee miljoen mensen die al antistoffen tegen het Covid-virus hebben opgebouwd en met de start van het vaccinatieprogramma, leek het einde van de crisis in zicht. Tijd om vooruit te blikken. leek ons.
De realiteit blijkt weerbarstig. De Engelse variant gooide roet in het eten, de toegezegde vaccins laten op zich wachten. De maatregelen zijn aangescherpt met een avondklok. Het geplande artikel was daarmee dusdanig achterhaald, dat we het voorlopig in de kast hebben gelegd. Maar er blijft genoeg te lezen over.
’We willen niet dat mensen tussen wal en schip vallen. Dat kan echt nog beter’.
Twee maanden voor de verkiezingen, enkele dagen nadat het Kabinet is afgetreden vanwege de zorgtoeslag, vindt Staatssecretaris Blokhuis tijd voor een interview met GGZ Totaal. Deze Staatssecretaris heeft zich bijzonder ingespannen voor de ggz. We vroegen hem wat hij nog had willen doen. Of misschien moet de vraag zijn wat hij aan zijn opvolger nalaat. Er is veel gebeurd, maar we zijn er nog niet, blijkt in het interview:
‘Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens’
Twee weken geleden schreef Joanne van Rossum: ‘Met een gedicht kom je verder’. In deel twee van het tweeluik over poëzie als middel tot herstel, een interview met Angelique Rijlaarsdam, geestelijk verzorger bij de Parnassiagroep en nauw betrokken bij de organisatie met het poëzie-festival van die instelling. ‘Poëzie snijdt iets anders aan dan het functionele, het schept ruimte voor de hele mens’, is de titel van het interview. ‘We hebben hier blijkbaar een snaar geraakt waar veel mensen iets mee hebben’, concludeert Rijlaarsdam op grond van de vele reacties op het festival.
Wie psychische problemen heeft (gehad), maakt bij veel werkgevers weinig kans
Inclusie. Het is een fenomeen waarover veel is te zeggen. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag ‘Handicap’ in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert. Wat betreft mensen met psychische problemen is er nog een wereld te winnen., blijkt uit recent onderzoek. Werkgevers blijken huiverig mensen met psychische problemen aan te nemen. Eerder deze maand zagen het Nivel en het Trimbos in hun monitoring van het verdrag ook al dat dat de participatie en inclusie van mensen met ernstige psychische problematiek verder achter raakt.
Commotie in België na klacht tegen psychologe over sexy foto’s op Instagram.
Een rel in België. Kaat Bollen, een psychoog en seksuoloog die regelmatig te zien is in de Belgische media, plaatst regelmatig foto’s op Instagram die niet iedereen vindt passen bij het beroep. Het kwam haar op een klacht te staan, ze ging in hoger beroep, verloor en leverde uit protest haar registratie in. ‘Dan maar geen psycholoog’. Half België viel over de commissie die haar zaak beoordeelde heen, tot de Minister aan toe. Tot overmaat van ramp blijkt één van de commissieleden over de schreef te zijn gegaan met een ex-patiënte.
Twentse zorgaanbieders zetten kwetsbare cliënten in bij criminele activiteiten
Schrijnend: Het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) heeft in samenwerking met het een Informatie en Expertise Centrum een onderzoek uitgevoerd naar de verwevenheid tussen criminaliteit en zorg In Twente. De uitkomsten zijn zorgwekkend: alleen al in die regio in de periode 2017-2019 bij 22 zorgorganisaties feiten van ondermijnende criminaliteit geconstateerd. Het gaat niet (alleen) om te hoge declaraties, maar om ernstige zaken als witwassen, belastingfraude, uitkeringsfraude, illegaal gokken, het faciliteren van criminele activiteiten, seksuele uitbuiting van cliënten, hennepteelt, mensensmokkel en verkoop van illegale wapens. Het gaat om 22 onderzochte organisaties, het IKZ kon geen uitspraak doen over de totale omvang van de problematiek in de regio Twente of over de problematiek op landelijk niveau.
Ander nieuws in de afgelopen twee weken:
Professionals voor psychische hulp: ’De rek is eruit’
Magnetische ’deep brain stimulation’ alternatief voor operatieve methode’
Kunnen Eigen Kracht Conferenties helpen bij het voorkomen van dwang?
’Hoe de ziel verdwijnt uit de geestelijke zorg’
Muziek en muziektherapie werkt aantoonbaar als middel tegen stress
Exposure-therapie ook zinvol bij patiënten met jeugdtrauma
Blue Monday: een onzin-formule met de potentie van een hype
E-health en een ernstig psychische aandoening: een lastige combinatie
Kindermishandeling lijkt tijdens periode van lockdown te zijn toegenomen
Over het aanleren van zelfmanagement bij een bipolaire stoornis
Bij meerderheid ouderen bleef de mentale gezondheid ondanks corona-maatregelen stabiel