De GGZ Totaal van 8 maart 2021
Na volgende week zullen de politieke partijen weer starten met het vormen van een nieuwe regering. De verkiezingsprogramma’s beloven weer veel goed, óók op het gebied van de zorg en de ggz. Opvallend puntje in de verkiezingsprogramma’s: vrijwel alle partijen zijn van mening dat de marktwerking in de zorg is doorgeschoten, zelfs de VVD wil de ‘problemen als gevolg van doorgeschoten marktwerking’ aanpakken. De ggz heeft daar veel last van gehad, zou er iets veranderen?
We hebben ons niet gewaagd aan een uitgebreide analyse van wat de partijprogramma’s over de ggz zeggen, anderen hebben dat vóór ons gedaan. In ‘Verkiezingen in aantocht: stemmen en de ggz’ houden we het bij enkele opvallende observaties en verwijzen we naar grondiger analyses van die veelbelovende programma’s.
Ook branchevereniging ‘de Nederlandse ggz’, wil, bij monde van bestuursvoorzitter Jacobine Geel, de problemen aanpakken. In ’De ggz als ondoordringbaar bastion is een verouderd beeld dat onterecht blijft hangen’ vertelt ze te mikken op meer preventie, in de brede zin van het woord: “De vraag kan soms ggz zorg zijn, maar misschien is het eerder hulpverlening of een woning of iets anders.“
Ze heeft goede hoop dat de volgende regering daar serieus mee aan de slag gaat.
De coronacrisis. We kunnen er niet onderuit. Afgelopen week kwamen het SCP, het CBS en de Tilburg University (de laatste in samenwerking met het NIVEL) naar buiten met onderzoeken over (onder andere) de mentale gevolgen van de coronacrisis. Die lijken voor de gemiddelde Nederlander nog wel mee te vallen. Dat ‘gemiddeld’, dat is wel een belangrijke toevoeging, zo maakt Jeannet Appelo duidelijk in ‘Weinig mentale gevolgen vanwege de corona-crisis. Gemiddeld genomen dan’.
Onze vaste rubrieken
Johan Atsma recenseert ‘Mijn legendarische moeder overleeft alles, Corona, dementie, eenzame opsluiting en andere ellende’. Johan vindt het een mooi boek: “Poëtisch in vorm en in woordgebruik zonder enige opsmuk. Daardoor wordt de situatie zoals hij die beschrijft herkenbaar voor wie die confrontatie aandurft. Zo mooi, gevoelig en romantisch is het namelijk allemaal niet.”
In haar rubriek ‘Wat slik jij’, interviewt Niki Stoker de 33-jarige Margit Hartman. Niki tekent uit haar mond op: “Voeger droomde ik nog wel eens over dingen wat ik nog zou willen in mijn leven, in het leven zonder trauma’s en autisme. Dan had ik mijn Hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening afgemaakt, had ik een baan als beleidsmedewerker bij de gemeente. Zou ik misschien een partner hebben. Was ik naar festivals gegaan. Maar daar droom ik niet meer over. Ik leef in het hier en nu. Kijk naar de mogelijkheden die er nu zijn en doe waar ik gelukkig van word.”
Bewonderenswaardig.
Gisele Vranckx sluit als gewoonlijk de tweede maandag van de maand af met haar gedicht. In ’Gelande vleugels’ schrijft ze: “Het is niet mijn verleden, Wat mijn heden doet verbleken, Noch de toekomst die komt spreken, Het is niet de wereld in mijn hoofd, Die bepaalt waar ik verblijf”.
Lees het hele gedicht voor hoe het verder gaat.
Een selectie uit ons dagelijkse nieuws:
* Goede ondersteuning van mantelzorgers scheelt maatschappij miljarden
* Van nature angstig, maar tijdens de corona-epidemie juist minder
* Artificiële Intelligentie moet gaan helpen bij betere preventie van dementie
* Amsterdamse poli gaat helpen bij afbouw van antidepressiva
* Antipsychotica zorgen voor gewichtstoename. Allemaal.
* ’Off the record’: boek zoekt ongebruikelijke interventies in de GGZ
* ’Jeugdartsen hebben onvoldoende specifieke kennis van autisme om vroege signalen te herkennen’
* Pesten kan zomaar startpunt zijn van verslaving of criminaliteit
* Aantal werknemers in zorg neemt toe, óók in de ggz
En, zolang de lockdown aanhoudt, is het voor sommigen zinnig om ‘Hulplijnen voor (psychische) problemen ten tijde van corona’ er bij te houden.