Een valide beeld krijgen van de (psychisch) kwetsbare burger. Dat is het doel van een project van (onder andere) de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Naast harde bestaande data, gebruiken de initiatiefnemers hiervoor ook andere kennisbronnen. De uitkomst van het project moet een bijdrage aan een landelijk beter aansluitend zorgaanbod en een algemeen beleid ten aanzien van (psychisch) kwetsbare burgers.
Aanleiding van het project
Al jaren is er maatschappelijke onrust over psychisch kwetsbare mensen. Het hoge aantal meldingen over ‘verward gedrag’ bij politie verontrust velen. Ook wachtlijsten en soms ernstige incidenten roepen het beeld op dat het psychisch steeds slechter gaat met de Nederlander. Ondanks dat er in Nederland veel data verzameld worden, ontbreekt een valide beeld van (psychisch) kwetsbare burgers. Ernstige incidenten, lange wachtlijsten en stijgende meldingen over verward gedrag zorgen echter wel voor een chronisch gevoel van urgentie. Het beantwoorden van eenvoudige vragen over wie kwetsbare burgers zijn, hoeveel dat er zijn en hoe het met hen gaat, blijkt complex.
Eind 2020 kreeg het lectoraat Onbegrepen gedrag & Samenleving van de HAN via ZonMw een subsidie, met als opdracht: formuleer een leidraad (een conceptueel kader) voor overheden om vast te stellen hoeveel psychisch kwetsbare burgers er zijn (in hun gemeente), wie dat zijn en wat er met hen aan de hand is.
Doel van het project
Het doel van dit project is het leveren van een leidraad (of conceptueel kader) voor de manier waarop door overheden op lokaal of regionaal niveau data verzameld, gecombineerd en geanalyseerd kan worden om tot zinvolle uitspraken te komen over:
* hoeveel psychisch kwetsbare burgers er zijn,
* wie dat zijn,
* wat er met hen aan de hand is, en
* zo mogelijk hoe het hen vergaat gedurende een langere periode.
Meer van hetzelfde – of niet
De initiatiefnemers zijn niet van plan meer van hetzelfde te doen. Er zijn voldoende cijfers, maar die worden volgens hen onvoldoende benut en begrepen. Wat vooral speelt, is dat het cijfers zijn over burgers, geen verhalen van burgers. Daarom worden cijfers en de verhalen geïntegreerd – hoe dat te doen is, zoals dat heet, een ‘uitdaging’.
Groter denken, kleiner doen
De initiatiefnemers (Hans van Eeken en Bauke Koekkoek geloven, met Herman Tjeenk Willink, dat ze groter moeten denken om een visie te formuleren. En tegelijkertijd kleiner moeten doen: vanuit groepjes van burgers, professionals, beleidsmakers, onderzoekers en anderen bouwen aan lokale verbindingen.
Woorden als ‘lokaal’, ‘bouwen’ en ‘verbinden’ horen we al lang. Veel te lang, zeggen ze. Ze weten niet zeker of het gaat lukken. Maar de focus is dus groot en klein tegelijk. En een aantal ervaren, creatieve en wijze mensen geeft ondersteuning.
Wie?
De begeleidingsgroep bestaat uit mensen die zelf de nodige ervaring hebben in hun professionele en eigen leven, en zoeken naar alternatieve wegen: Jan Kremer, Nanette Waterhout, Quinta Ansem, Floor Scheepers, Hans Martin Don, Jos van der Lans, Pauline Meurs (adviseur).
Bron:
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.