De GGZ Totaal van 22 maart 2021
We gaan het nog even niet hebben over de verkiezingen en de gevolgen ervan voor de ggz, of voor de zorg in zijn geheel. Alle partijen lijken in te zien dat de marktwerking negatieve gevolgen heeft, allemaal lijken ze volop in te willen zetten op preventie, de bureaucratie aan te pakken, de wachtlijsten te verkorten. Maar of daar allemaal adequaat beleid voor gaat komen, is voorlopig nog de vraag. Zeggen dat je iets wil, is één ding, doen is twee. We gaan het zien.
‘Wij kijken breed naar alle mogelijkheden en sluiten niets uit’.
Veel gebruikers van antidepressiva willen stoppen met het gebruik er van, maar soms levert dat problemen op. De eerste afbouwpoli in Nederland bij GGZ inGeest begeleidt mensen bij het afbouwen van antidepressiva. Het blijkt niet voor iedereen heel makkelijk te zijn. Psychiater Christiaan Vinkers zegt tegen Sigrid Starremans: ‘Ik heb mensen gezien die zonder problemen van de een op de andere dag stopten met het slikken van antidepressiva. Andere patiënten hebben voldoende aan de begeleiding bij de huisarts. En er zijn ook patiënten die grote moeite hebben met afbouwen.’ Over het hoe, het wat en waarom van deze afbouwpoli.
Lees meer…
Architectuur: levensgeluk als ontwerp.
Normaliter associëren mensen design vooral met ontwerpers, maar Joanne van Rossum laat in een driedelige serie zien hoe de dagelijkse leefomgeving alles te maken heeft met onze geestelijke gezondheid en daar aan positief of negatief aan bijdraagt. De serie gaat over design in al zijn verscheidenheid, van grafisch design tot en met de opzet van een woonwijk, met uiteraard de gevolgen voor ons mentale welbevinden. Dit eerste deel gaat over design & de ggz.
Lees meer…
Soms is zelfs de wachtlijst onbereikbaar.
Eén van de diersoorten die alle milieuproblemen lijkt te overleven, is de paarse krokodil. Ondanks alle inspanningen om onnodige bureaucratie uit te bannen. In een korte casusbespreking beschrijft Willem Gotink hoe een man met ernstige psychische problemen op een Kafka-achtige manier van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Het Zilveren Kruis en de ParnassiaGroep reageren, de Inspectie helaas niet.
Lees meer…
‘Ik heb mijzelf moeten leren wat ‘normale’ waarden zijn’
Traumasporen in een nieuwe relatie. Dat wil je liever niet. Maar emotionele mishandeling in een destructieve relatie laat diepe traumasporen achter bij slachtoffers. In deze blog laat ervaringsdeskundige Moniek zien hoe ingrijpend dat kan zijn in haar nieuwe, gezonde relatie. Onzichtbare, oude patronen herhalen zich in een nieuwe context.
Lees meer…
De mogelijkheid voor verbinding ligt vaak dichterbij dan we denken
In 1980 pleegde de zus van Peter Dijksterhuis, Joke, zelfmoord. Met een boek over haar leven en haar zelfmoord bracht hij haar weer een beetje terug bij haar vrienden, klasgenoten en familie. En hij vraagt zich af hoe zelfmoord is te voorkomen. “Iedereen kan de persoon zijn om de verbinding te maken.”
Lees meer…
En verder
Behandelaars vermijden diagnose burn-out om behandeling alsnog vergoed te krijgen
RIVM denkt dat Sint-janskruid minder onschuldig is dan gedacht
Keurmerk TOPGGZ voor de 50-ste keer toegekend
Dinsdag 30 maart is het weer World Bipolar Day
Proactief op zoek naar potentiële slachtoffers van pro-anorexiacoaches
Afbouw bedden in de ggz gelukt, ambulantisering blijft ver achter
Psychische problemen en het sociale domein vanuit een andere invalshoek
Raad adviseert: ’Rijbewijskeuring bij ADHD alleen als medische keuring daar aanleiding toe geeft’
Panel Akwa GGZ: ’Zingeving leidt tot betere behandelresultaten’
Parnassia Groep wil met ’zorghorloge’ Miles verdwalen of vermissing voorkomen