De GGZ Totaal van 15 juni
Op de sociale media kwam ik deze week de metafoor van psychiater Dirk De Wachter tegen, waarin hij onze tijdgeest vergelijkt met een speedboot, TINA genaamd: There Is No Alternative. “Die boot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier. Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren.”
Ik kan de verleiding niet weerstaan de metafoor te gebruiken om de inhoud van dit magazine op te sommen. Dat De Wachter de metafoor tien jaar geleden in zijn boek ‘Borderline Times’ al gebruikte, laat ik daarbij maar even voor wat het is.
Kwetsbare groepen zijn niet goed in beeld….
Laten we beginnen met de vraag: wie zijn die mensen die van die speedboot afvallen? Het antwoord is ontnuchterend: we weten eigenlijk niet zo heel veel van ze. We meten, we hebben cijfers, regelmatig schreeuwen krantenkoppen dat er te weinig gebeurt. Maar de achtergrond, het waaróm van ‘verwarde mensen’ en crisissituaties, daar hebben we schrikbarend weinig inzicht in.
Een project van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, met Bauke Koekkoek en Hans van Eeken moet daar verandering in brengen. Lees verder…
Vroegsignalering: hoe eerder, hoe beter
Natuurlijk is het eerste wat je wilt, voorkomen dat mensen van die boot afvallen. In de woorden van De Wachter: “De overheid zegt nu dat die boot nog harder mag gaan, en dat de rubberbootjes van de psychiaters te duur zijn: ‘Laten we de mensen zwemvesten geven, dan verdrinken ze ook niet.’ Néé, die speedboot moet trager varen, en achteraan moet er een stevige reling komen, een sterke sociale zekerheid, zodat minder mensen in het water vallen. Want vergis u niet: de meesten hebben geen psychiatrische afwijkingen, maar zijn gewone mensen die de ratrace niet meer aankunnen.”
Relingen, trager varen, sociale zekerheid. Zelfs in de metafoor klinkt het complex. We hebben er dan ook een serie aan geweid: Wat is er geworden van ggz-preventie?. Lees hier deel 3…
Focused ACT in Vogelvlucht
Het is een erg normatieve gedachte, maar die blitse jongens en die kirrende vrouwen, hoe zit het met hen? De Wachter: “Je zou kunnen zeggen dat degenen die wel succesvol zijn de gekken zijn, om het woord ‘psychopaten’ niet te gebruiken.”
In een eerder artikel over FACT schreef Jan Steunenberg over emotionele vermijding: “Het betekent dat je niet bereid bent om contact te maken met onaangename innerlijke ervaringen zoals gedachten, emoties, herinneringen en fysieke sensaties. Het gevolg hiervan is echter dat hoe meer je onaangename innerlijke ervaringen wil vermijden, hoe meer ze terugkomen in je bewustzijn”. Zou dit opgaan voor die mensen met de champagnefles, zijn zij de patiënten van de toekomst?
Het artikel van Steunenberg gaat daar niet over, maar over hoe ACT te gebruiken als je weinig tijd en een beperkt aantal gesprekken hebt. Nuttig voor de poh-ggz en de werkers in de basis-ggz. Lees verder
’Open zijn naar mijn omgeving heeft me enorm goed gedaan’
In haar rubriek ‘Wat slik jij?’ interviewt Niki Stoker elke maand de mens achter de medicijnen. Om in de metafoor te blijven: de mensen die van de boot gevallen zijn. Deze maand is de beurt aan Fleur Jaspers (23), die al jarenlang worstelt met psychische problematiek en de nodige klinieken en ziekenhuizen van binnen gezien heeft gezien vanwege heftige suïcidaliteit en een ernstige eetstoornis.
Fleur: “Open zijn over mijn mentale gezondheid/psychische problematiek heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn herstel. Ik vind het enorm belangrijk deze boodschap over te dragen en hoe mooi is het dat ik via mijn vrijwilligerswerk anderen kan inspireren, maar ook mezelf help in mijn eigen ontwikkeling en herstel?” Lees verder….
’In het midden’
Best een beetje trots waren we, toen we hoorden dat Gisele Vranckx één van de vijf winnaars van de de dichtwedstrijd van de Parnassia Groep was. Gisele publiceert al bijna sinds het eerste nummer van GGZ Totaal een gedicht in het magazine en dat schept een band. Dus hier nog maar ‘s: Gisele, gefeliciteerd!
Ondertussen is er ook deze maand weer eer gedicht van haar: ‘In het midden’. Lees het hier.
De bange mens, mijn zoektocht naar de bron van onze angsten,
Johan Atsma recenseert het boek van Daan Heerma van Voss. Over angst. “Herkenning is er wel vaker als je een GGZ gerelateerd boek leest, iedereen kent zichzelf wel als iemand die links of rechts van het normale midden functioneert in het geestelijk welzijn en daarmee misschien tegen een stoornis of een afwijking aan schurkt. In mijn geval gaat de herkenning een stapje verder en neigt het tot erkenning van processen die ik bij mezelf herken, omdat Heerma van Voss ongeremd, zonder gêne, (althans zo komt dat over) vertelt over wat er in hem beweegt.”
Herkenning… zijn we niet allemaal een beetje bang dat we van die boot af gaan vallen? Lees hier de recensie..
Onze verhalenwedstrijd: Ík en de ggz’
Tot slot nog aandacht gevraagd voor onze verhalenwedstrijd: die is sinds kort weer van start. Iedereen, maar dan ook iedereen die iets te maken heeft met de ggz kan een verhaal insturen. Lees hier de voorwaarden.
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal
Topics uit onze nieuwsberichten van de afgelopen drie weken
* Samenwerking blijkt in Rotterdam dé manier om de wachtlijsten aan te pakken
* Uitkering blijft bij gedwongen opname tóch doorlopen
* Hoe draag je bij aan destigmatisering? Handvatten voor hulpverleners
* Medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouder
* Rechter laat alternatieve ADHD-medicatie in hoger beroep toch vergoeden
* Over slaapproblemen, fruitvliegjes en ontwikkelingsstoornissen
* Achttien miljoen extra om mensen met psychische aandoeningen via IPS aan werk te helpen.
* ’Appeltjes van Oranje’ naar Ixta Noa, Saba en zelfregiecentra
* Rechter: Regenboog Apotheek mag informatie rondsturen over vergoeding afbouwmedicatie
* Media mogen wat nuchterder berichten over psychose
* Rechter vindt boete voor declaratie behandeling van burnout terecht