De therapie van duizenden cliënten van ggz-behandelaar PsyQ wordt de komende weken beëindigd. Dit omdat de overkoepelende Parnassia Groep financieel in zwaar weer zit. Wie meer minuten praat dan waarvoor de zorgverzekeraar betaalt, moet zijn heil elders zoeken. Dat schrijft het AD, dat via een medewerker van PsyQ een brief in handen kreeg. De Parnassia Groep, het moederbedrijf van PsyQ, bevestigt de inhoud tegenover het AD. Volgens de brief hebben behandelaars de opdracht gekregen om binnen twee maanden alle behandelingen te staken die te lang duren.
Volgens de voorlichtster van de ParnassiaGroep zijn dat behandelingen die al langer dan twee jaar lopen, het zou alleen in Den Haag al gaan om meer dan 2000 patiënten.
Water aan de lippen
PsyQ heeft 34 vestigingen in het hele land. ,,Het water staat ons bedrijfsmatig gezien aan de lippen”, schrijft de directie aan de behandelaars, vaak tientallen per filiaal. Tegen het AD zegt de woordvoerder van dr Parnassia Groep dat de specialistische ggz-trajecten weg moeten bij PsyQ. Die zouden moeten worden ondergebracht bij andere takken van het zorgbedrijf, zoals Indigo, waar goedkopere basis-ggz wordt gegeven.
Ongeveer een kwart van deze patiënten kan de overstap niet zomaar maken. Voor hen mag het traject - na toestemming van de manager - een half jaar doorgaan. Voor cliënten die er zó slecht aan toe zijn dat ze niet kunnen overstappen, gaat de zorg wel door. Dit geldt echter alleen voor de ernstigste gevallen. ”Het merendeel van alle behandelingen die te lang zijn dienen binnen zes tot acht weken te worden afgerond. Dus uiterlijk 10 juli.”
Tekort
Volgens de brief is op behandelingen vorig jaar 12 miljoen euro verlies geleden. Tegen dit probleem loopt Parnassia Groep al langer aan, omdat zorgverzekeraars strenger worden. PsyQ heeft een belangrijk aandeel in de niet-vergoede sessies. In 2018 ging het om zo’n 4 miljoen euro, staat in de jaarrekening.
PsyQ krijgt weer geld van de verzekeraars als nieuwe patiënten in behandeling worden genomen. Volgens Grootveld kan dat vaak op verantwoorde wijze gebeuren, zodat de therapie er niet onder lijdt. ”Het meeste resultaat behaal je in het eerste jaar van je behandeling. Dat is ook waar deze zogenoemde curatieve zorg voor bedoeld is.”
Nieuwe aanmeldingen
De wachtlijsten worden ook langer. Tegen het AD zegt een van de bezorgde behandelaars dat dat het gevolg is van het eigen beleid. Onder druk van de zorgverzekeraars en hun gemaximeerde budgetten moeten hij en zijn collega’s elk jaar ‘met man en macht nieuwe cliënten binnenhalen, om zo ons geld te verdienen’. ”Door het binnenhalen van veel meer cliënten maken wij dus zelf die lange wachtlijsten. Het kan soms wel twee jaar duren alvorens een behandeling begint. En omdat het zo lang duurt, moeten we de zorg nu weer inkorten.”
Dat laatste is ook de strekking van een bericht in het NRC. Behandelaren zouden afspraken moeten afzeggen om zo intakegesprekken te kunnen houden. Het gaat daarbij om het cancellen van patiënten die al onder behandeling zijn. Dat was deze maand het plan in Rotterdam. De extra intakes zijn nodig om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen. Een intakegesprek is declarabel voor PsyQ bij de verzekeraar, zo stellen de behandelaren van PsyQ tegen het NRC.
PsyQ
Een aantal behandelaren van PsyQ is het niet eens met deze werkwijze. Cliënten moeten voor het intakegesprek eigen risico betalen en in het gesprek persoonlijke problematiek uitleggen. Het is beter om de cliënten vooraf duidelijk te melden dat ze dat ze geen hulp krijgen. Dat is niet mogelijk vanwege een te lange wachtlijst.
Volgens moederorganisatie Parnassia zit de organisatie momenteel middenin een grote verandering. Bestuursvoorzitter Stephan Valk van Parnassia ontkent tegenover het NRC dat cliënten ‘declaratiegedreven’ een uitnodiging krijgen, zonder dat er ruimte is om hen te behandelen.
Directeur Annet Spijker van PsyQ tegen NRC: ”Het is een lastige transitie in een lastige tijd, we wilden een sneller antwoord voor complexe patiënten aanbieden. Dat vergt van behandelaren wel een andere mindset.”
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.