Wat zijn de voorwaarden voor een inclusieve samenleving waarin iedereen van betekenis is? Koplopers, een sprankelend team van ervaringsdeskundige jongeren, boog zich over deze vraag. In meer dan 100 ontmoetingen inspireerde het team bestuurders, docenten, zorgprofessionals en andere jongeren om een inclusievere manier van werken na te streven. Prinses Laurentien bekroonde namens ZonMw het project met een Parel.
Psychisch kwetsbare jongeren vallen eerder uit in het onderwijs en ervaren vaak obstakels in hun zoektocht naar werk. Binnen het project Koplopers gingen jongeren op zoek naar wat nodig is voor een inclusieve samenleving waaraan zij en andere jongeren met een psychische kwetsbaarheid ongehinderd kunnen deelnemen. Hiervoor gingen zij het gesprek aan met professionals en leeftijdsgenoten door heel Nederland. Doel van deze ontmoetingen: wederzijdse vooroordelen bespreekbaar maken en gezamenlijk tot actie komen om de drempels voor psychisch kwetsbare jongeren in het onderwijs, het welzijn en op de arbeidsmarkt te verlagen.
Jongeren aan het roer
De kennis en participatie van ervaringsdeskundigen is onmisbaar in onderzoek naar psychische kwetsbaarheid en een voorwaarde voor maatschappelijke verandering. Toch kan echt gelijkwaardig samenwerken een uitdaging zijn; het vraagt veel creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. In Koplopers ging het projectteam de uitdaging aan. Jongeren stonden aan het roer en hun ervaringen en ideeën bepaalden de koers. Zij bedachten de onderzoeksvragen, hielden interviews, gaven presentaties en werkten aan de eindproducten, zoals het magazine Kwetsbaarheid is kracht. Hierin werden ze begeleid door projectleider Szabinka Dudevszky en haar collega’s van Hogeschool Rotterdam en Inholland.
”Ik ben ontzettend trots en ontroerd dat Koplopers de Parel heeft gekregen. We hebben de afgelopen jaren vele ontmoetingen gehad, van kleine tafelgesprekken tot presentaties op symposia. Dit was een bescheiden stem om open en persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan over kwetsbaarheid. Maar die stem is gehoord.’”- Szabinka Dudevszky, projectleider Koplopers.
Een inclusieve manier van werken
Koplopers gaf jongeren een stem die voorbij gaat aan het huidige stigma rondom psychische problematiek. Het project laat zien hoe je gelijkwaardig samenwerkt met jongeren en dat deze samenwerking van grote waarde is in onderzoek. Daarmee kan het als inspiratie dienen voor onderzoekers, beleidsmakers en jeugdprofessionals. Kortom: een project dat een Parel verdient!
Meer weten?
Koplopers is een project van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, kenniswerkplaats ST-RAW en Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid.
Bron: ZonMw
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.