Gewoontegetrouw herhalen we in de zomerperiode een aantal artikelen, die om wat voor reden dan ook minder aandacht hebben gekregen dan we hoopten. In dit geval zijn dat twee artikelen over design, een onderwerp dat binnen de ggz nog wel eens onderbelicht is: wij van de ggz hebben het immers vooral over de binnenkant? Misschien is dat ook precies de reden dat juist die artikelen minder aandacht kregen.
Design en de ggz
Joanne van Rossum schreef een drieluik over design en de ggz. De eerste twee herplaatsen we in dit magazine:
‘Architectuur: levensgeluk als ontwerp’: Wie in een nette villawijk opgroeit, heeft totaal andere opvattingen over de wereld dan wie op een boerderij opgroeit. De opzet van een stad, wijk of een huis heeft daarom alles te maken met identiteit en gemeenschapszin. Architectuur kan de relatie met de wereld, omgeving of de ander zowel verbeteren als ook in de weg zitten. Een bouwblok kan het contact met buurtbewoners vergemakkelijken of juist tegengaan. Lees verder…
‘Design dat spreekt tot de verbeelding’: Hoewel het binnen de ggz draait om verbale gespreksvormen, is er toch steeds meer aandacht voor het non-verbale in de vorm van design, zoals games en innovatieve designproducten. Steeds meer industriële vormgevers houden zich bezig met productdesign dat bijdraagt aan het mentale welzijn van mensen. Inmiddels is het een breed terrein geworden. Lees verder…
Het derde deel, over social design in de ggz, maakt geen onderdeel uit van dit magazine, maar is uiteraard nog wel online te lezen: ‘Een microstaat met eigen vlag en fritessaus’.
’Voorrang geven aan je mentale gezondheid is een kenmerk van veerkracht en moed’
Het is misschien wat vergezocht om het bij het terugtrekken van turnster Simone Biles, op de Olympische Spelen de afgelopen weken, te spreken over een spanningsveld tussen binnen- en buitenkant. Feit is dat ze haar kans op een medaille (de buitenkant) liet lopen omdat ze geen risico wilde nemen met haar mentale welzijn (de binnenkant). Velen vonden daar wat van, in The Conversation gaf Jonathan Rhodes zijn visie, wij vertaalden die voor je. Lees verder…
Mythen en stigma’s over ADHD bijna net zo schadelijk als de aandoening zelf
Dat ADHD een ingewikkelde en lastige aandoening kan zijn, is bekend. Minder bekend is dat de vooroordelen daarover óók de nodige problemen geven: als onvermogen wordt betiteld als ‘luiheid’, of ‘dom’, heeft dat zijn weerslag op degene die een dergelijke kwalificatie -onterecht- over zich heen krijgt. Australische onderzoekers probeerden die stigma’s en vooroordelen in kaart te brengen en de gevolgen te beschrijven. Lees verder….
‘Werken vanuit een geheel mensbeeld en niet vanuit deelproblemen’
Er zijn nu drie delen van de serie over ggz-preventie gepubliceerd. Die preventietaak ligt tegenwoordig bij de gemeenten, daarom is het de moeite waard dit deel nogmaals te publiceren. Wellicht motiveert het één van de zestien gemeenten die niet (wilden) antwoorden op onze vraag wat ze met deze taak doen, alsnog te reageren. Lees verder…
Onze jaarlijkse verhalenwedstrijd: inzenden vóór maandag 16 augustus 12.00
Hopelijk ten overvloede: iedereen die nog een verhaal wil inzenden voor onze verhalenwedstrijd: maandag 16 augustus om 12.00 sluit de inzending onherroepelijk. Dus was je nog van plan om iets in te sturen, wacht daar dan niet te lang mee. Lees hier de voorwaarden.
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal
Verder in dit magazine:
* Acteur Wentworth Miller over diagnose autisme: ’Een schok, maar geen verrassing’
* In 2020 ruim 7 miljoen aan frauduleuze declaraties binnen de ggz
* ART BRUT EXPOSITIE, van 18 augustus t/m 25 september in Hengelo
* Aanmeldstop Parnassia Den Haag voor veel voorkomende klachten wegens gebrek aan personeel
* Vorig jaar ruim 9400 keer verplichte zorg volgens Wet verplichte ggz
* Project participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid krijgt ZonMw parel
* Belgen krijgen per 1 september betaalbare psychologische zorg
* Numerus fixus voor bacheloropleiding psychologie in Twente
* Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat je voor een dubbeltje geboren bent
* Het stuwmeer voor de opleiding tot GZ-psycholoog
* De maatregelen schadelijker dan Covid-19? Dat klopt niet!
* Ingewikkeld jeugdzorgstelsel zorgt in Breda voor 2,5 miljoen aan foute declaraties