Onze nieuwe boekenrubriek: bijna dagelijks krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er mar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
Stijn Vanheule: Waarom een psychose niet zo gek is, Het verhaal achter hoop en herstel.
Wanneer we praten over psychose is het soms moeilijk een heldere taal te vinden. Toch ervaart 15 procent van de bevolking ooit psychotische ervaringen. Een beter begrip van wat er gebeurt tijdens een psychose kan onze kijk op geestelijke gezondheid radicaal veranderen.
Waarom een psychose niet zo gek is gaat op zoek naar begrip, hoop en herstel. Het biedt een nieuw perspectief op wat het betekent een psychose door te maken, en hoe we een taal kunnen vinden om met psychische problemen om te gaan. Bovenal is het een blik op hoe beter spreken en luisteren waanzin een menselijk gezicht kunnen geven.
Roselien Brondy: PA(A)Z OP! Psychiatrische Roman
‘Pas op dat je niet valt in het diepe dal van een psychose!’ Lisa valt ondanks deze waarschuwing in het diepe dal van een psychose. Tijdens haar opname gaat ze van dal naar piek en van piek naar dal. Ze heeft een gevecht met fictie en werkelijkheid, gelukkig wordt haar strijd beloond, want ze komt er weer bovenop. Maar krijgt ze haar oude leven en Mona ,haar grote liefde, weer terug of krijgt Lisa er een ander (verrijkt) leven ervoor terug?
De tweede hoofdpersoon beleeft ook zo haar worstelingen. Zo valt ze als een blok voor haar collega Kees, maar ze heeft één probleempje; ze is getrouwd! Daarbij voelt zo ook meer dan ze gehoopt had voor haar patiënte Lisa. Gaan haar gevoelens haar werk in de weg staan of kiest ze voor safe?
Marisa Donner-Quanjer: Psychotherapie, hoe doe je dat? Concrete interventies voor de dagelijkse praktijk
Dit boek helpt psychologen en psychotherapeuten handiger om te gaan met de vele, vaak onverwachte complexe situaties waar zij in de praktijk mee worden geconfronteerd. En het helpt ze echt naar cliënten te luisteren en hen op de juiste gedetailleerde manier te bevragen. Het boek is primair geschreven voor psychotherapeuten, GZ psychologen en klinisch psychologen in opleiding, maar is ook geschikt voor basispsychologen en andere zorgprofessionals.
Psychotherapie, hoe doe je dat? Concrete interventies voor de dagelijkse praktijk is een gebruiksboek. Het hoeft niet van kaft tot kaft gelezen te worden, de lezer kan in de inhoudsopgave opzoeken wat hij meent nodig te hebben. Het boek bevat suggesties en aanbevelingen voor concrete interventies in lastige situaties en bij complexe cliënten in de psychotherapeutische praktijk van alledag. De tien hoofdstukken behandelen onder meer de intake, het maken van een behandelplan, specifieke gesprekstechnieken en verschillende vignetten over thema’s en klachten.
Yuna Timmermans: Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien - Het verhaal van een ervaringsdeskundige over het falen van de Nederlandse jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg.
“Van kinds af aan voelde ik vanwege mijn onveilige thuissituatie een diep verlangen naar liefde en geborgenheid. In plaats daarvan kwam ik terecht in de molen van de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Goedbedoelende hulpverleners hielpen mij daar van de regen in de drup. Ik woonde in een jeugdzorginstelling waar de situatie erg onveilig was en kreeg een reeks DSM-diagnosen die varieerden van autisme tot borderline. Met medicatie werden deze stoornissen onderdrukt en door psychotherapeuten werd me verteld wie ik was, omdat zij dat volgens de theorie goed zouden weten. Door de jaren heen groeiden mijn wanhoop en weerstand, waardoor ik in een vicieuze cirkel van crisissen en suïcidaliteit belandde. Ik besloot uit de zorg te stappen, maar bleef achter met een pijnlijke leegte, omdat ik noch de geborgenheid had gevonden waar ik zo naar verlangde, noch de erkenning had gekregen voor de pijn die ik al jaren met me meedroeg.
(…) Op het moment dat dit boek verschijnt begin ik aan mijn master Orthopedagogiek aan de universiteit. Deze opleiding wil ik gaan gebruiken om de zorg te veranderen en kinderen en volwassenen te helpen met de problemen waar ze tegenaanlopen. Dit wil ik doen in een mens-tot-mensrelatie bestaande uit gelijkwaardigheid en beschikbaarheid, in mijn ogen de randvoorwaarde voor goede zorg.
Ruud Jongedijk: Levensverhalen en psychotrauma. Narratieve exposuretherapie in theorie en praktijk.
Voor vluchtelingen, patiënten met vroegkinderlijke trauma’s, kinderen uit oorlogsgebieden, maar bijvoorbeeld ook (ex‑)militairen zijn reguliere traumatherapieën als imaginaire exposure of EMDR soms te belastend. Speciaal voor deze patiënten, die meerdere psychotrauma’s hebben meegemaakt in hun leven, is Narratieve Exposure Therapie (NET) ontwikkeld. NET blijkt voor patiënten en therapeuten een heel aansprekende vorm van traumatherapie. Door het leggen van de levenslijn en de techniek van de narratieve exposure worden niet alleen de schokkende gebeurtenissen maar ook de mooie gebeurtenissen uit het leven van de patiënt geïntegreerd in het levensverhaal. Daarnaast wordt een getuigenisverslag gemaakt voor de patiënt.
Levensverhalen en psychotrauma is geheel herzien en bevat veel voorbeelden en casuïstiek. Het bevat de laatste inzichten en toepassingsmogelijkheden van deze behandelmethodiek. Zo is er aandacht voor NET bij kinderen, NET bij daderproblematiek en voor de online toepassingen van NET. Dit boek is een aanrader voor traumatherapeuten en voor hen die geïnteresseerd zijn in de levensgeschiedenis van getraumatiseerde mensen.
Rolf Zwaan: ’Drang naar samenhang, de psychologie van het begrijpen’
Hoe kunnen we onze drang naar samenhang in goede banen leiden en onszelf beschermen tegen de verstrekkende gevolgen van complottheorieën en nepnieuws? Waarom vallen zo veel mensen ten prooi aan bullshitting en nepnieuws? En waarom vinden complottheorieën zo breed gehoor? Een belangrijke reden daarvoor is de menselijke drang naar samenhang, de drang om losse feiten tot ordelijke verhalen te smeden.
Aan de hand van talrijke voorbeelden uit cultuur, politiek, sport en wetenschap doet Rolf Zwaan op lichtvoetige wijze uit de doeken hoe we de wereld om ons heen begrijpen. Hij beschrijft niet alleen de voordelen van dat haast automatische proces, maar juist ook de valkuilen én hoe we die het best kunnen omzeilen. Dit boek is geschikt voor iedereen die zoekt naar een adequate omgang met de stortvloed aan informatie waarmee we dagelijks worden geconfronteerd.
Lees hier de recensie van Johan Atsma