Erkennen dat er een probleem is, is de eerste stap naar overwinning
De effecten van de coronapandemie op verslavingen lopen enorm uiteen. Er zijn mensen die juist door de crisis in zijn gaan zien dat ze gezonder moeten gaan leven en hierdoor hun verslaving de baas zijn geworden, maar ook mensen die dit als reden zien om juist meer te gebruiken en verder in hun verslaving weg te duiken.
Opvallend is dat vooral jongeren minder zijn gaan gebruiken. Hierbij geldt het met name om middelen die tijdens het uitgaan werden gebruikt. Mensen die wegzakten in hun drugsverslaving om stress de baas te blijven, lijken in deze kwetsbare periode juist dieper weg te zakken in hun verslaving. Het is juist in deze tijd belangrijk om op onze medemens te letten. Zeker nu de sociale controle minder is geworden. We hoeven immers niet meer fysiek op het werk te verschijnselen, sociale afspraken kunnen met goede reden worden afgezegd en zoveel mogelijk thuisblijven is de norm. Maar hoe herken je dan nog een drugsverslaving bij familie of vrienden?
Tekenen van een terugval
Ken je iemand in jouw omgeving die een drugsverslaving heeft gehad? Besef dan goed dat afkicken drugs niet eenvoudig is. De verslaving is nooit helemaal weg. Deze persoon zal altijd verslavingsgevoelig zijn. Bijvoorbeeld bij stressvolle periodes of als het plotseling weer ‘eenmalig’ in aanraking komt met drugs. Maar hoe herken je in deze periode mogelijke tekenen van terugval?
* Hij/zij vertoont ander gedrag waar je niet precies de vinger op kunt leggen. Bijvoorbeeld zich terugtrekken van zijn of haar dierbaren of dagen niets meer laten worden.
* Hij/zij heeft zover jij dat kunt beoordelen geen contact meer met sponsors. Alarmbellen zullen eigenlijk vrijwel direct gaan rinkelen zodra verslavingsgevoelige mensen de meest kritische en behulpzame personen uit de weg zullen gaan.
* Hij/ of zij bagatelliseert de ernst van de verslaving. Het was allemaal niet zo erg als het leek. Het is goed om duidelijk te maken dat dit natuurlijk niet klopt en wat de verslaving allemaal heeft veroorzaakt.
Hoe herken je een drugsverslaving?
Het herkennen van een drugsverslaving is zeker niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je een persoon niet – meer – dagelijks ziet. Toch zijn er wel enkele dingen waar je een drugsverslaving aan kunt herkennen. Hierbij kunnen meerdere symptomen van toepassing zijn of juist maar een paar. Besef goed dat je het nooit zeker kunt weten. Ook niet als hij of zij meerdere symptomen vertoont. Probeer daarom nooit te alwetend of misschien zelfs wel verwijtend te reageren. Uit enkel jouw zorgen en probeer in gesprek te gaan. Hier volgen enkele symptomen die mogelijk van toepassing kunnen zijn bij een drugsverslaving:
* Liegen over gebruik, waar men bij toeval achter is gekomen
* Hij verwaarloost zichzelf en dit is duidelijk merkbaar bij de omgeving
* Gemaakte afspraken worden niet meer nagekomen
* Zoekt snel ruzie of trekt zich juist enorm terug
* Geldproblemen
* Snelle veranderingen in gedrag of gemoedstoestand
* Angstig, nerveus
* Depressief
* Verminderde weerstand
* Weinig interesse in de rest van de omgeving
* Gebruikt om beter te kunnen functioneren
Herken jij één of meerdere symptomen bij jezelf of bij iemand die je lief is? Ga dan in gesprek of schakel vroegtijdig hulp in. Begin bijvoorbeeld met een gesprek bij de huisarts. Erkennen dat er een probleem is, is de eerste stap naar het overwinnen van de verslaving.