De GGZ Totaal van 13 december
Soms lijkt het, of we elk magazine de titel ‘verandering’ mee kunnen geven. Waarbij de keus is om als ondertitel te kiezen voor ‘innovatie’, ‘vicieuze cirkels’, ‘vooruitgang’ of ‘terug naar af’. We veranderen ons namelijk suf in de ggz, waarschijnlijk omdat er inhoudelijk steeds nieuwe gezichtspunten blijken te zijn, de organisatievorm telkens niet blijkt te voldoen en tenslotte omdat er veel kritiek is op de financiering en alles wat daar mee samenhangt. Soms zijn de veranderingen meer dan hoopgevend, soms is het oude wijn in nieuwe zakken. Wat niet verandert, is de kritiek op elke verandering, die blijft.
Gisele Vrancks gaf met haar gedicht ‘Voor nu en later’, de titel aan dit magazine en met haar eerste zin een deel van de oplossing: ‘We kunnen onze krachten bundelen’.
Het Zorgprestatiemodel
Nog een paar weken en dan is de DBC-systematiek in de ggz definitief verleden tijd. Het vergoedingenstelsel, dat voor de ggz in 2005 werd ingevoerd, kende teveel nadelen. De wens voor een alternatief stelsel, of op z’n minst verbeteringen, werd dan ook breed gedragen. Dat alternatieve stelsel is er nu en heet het Zorgprestatiemodel. De kritiek is er ook.
Lees meer…
’Psychisch lijden is niet eventjes te fixen, maar doet een appel op zingeving’
In hun boek ‘We zijn God niet’, pleiten Jim van Os en Myrrhe van Spronsen voor een nieuw ‘ecosysteem mentale gezondheid’. Wat dat precies inhoudt, vertellen ze aan Koosje de Beer. Het idee is ontstaan vanuit kritiek op de huidige situatie: de ggz is volgens de twee auteurs sinds de marktwerking in de zorg en de invoering van de dbc’s te veel een economische activiteit geworden.
Lees meer…
’Waarom een psychose niet zo gek is, het verhaal achter hoop en herstel’
Johan Atsma recenseerde het boek van Stijn Vanheule: “De kracht van het boek ervaar ik tegelijkertijd ook als zwakte. Soms zijn de zinnen niet goed te pakken en leveren voor mij als lezer geen concrete beelden op.” Johan kan zich (uiteraard) wel in de boodschap vinden die Vanheule meegeeft: “Ook al is iemands realiteitszin af en toe zoek, het is cruciaal om hem te blijven benaderen als een mens die zijn eigen leven actief beleeft en kiest.”
Lees meer…
Jason en zijn jeugdzorg-revolutie
In alweer het derde seizoen van Stoorzender De Podcast, wordt Jason Bughwandass geïnterviewd door Claire de Groot en Jeroen Sturing. Jason is bekend als hoofdpersoon van de nieuwe IDFA-documentaire ‘Jason’ en voor Twitteraars bekend van de vele tweets over zijn leven. Het is het derde seizoen van Stoorzender De Podcast, in eerdere afleveringen kwamen onder andere Floortje Scheepers; Charlotte Bouwman; Anne Fleur Dekker; Amber Brantsen; Lisa Westerveld; Menno Oosterhoff en Aafke Romeijn aan het woord.
Lees meer…
En verder:
Ggz-instellingen houden de boot af, huisarts krijgt een berisping
Inspectie matig tevreden over toepassing van verplichte of onvrijwillige zorg
Alcoholgebruik bij jongeren en de afname van grijze stof in hersenen
De Luisterlijn dringend op zoek naar vrijwilligers
MIND waarschuwt voor niet-gecontracteerde en daarmee niet volledig vergoede zorg
Gezocht: mensen die ervaring hebben met een familie-ervaringsdeskundige
’Tuchtrecht leidt tot ontmoediging en defensief gedrag’
Vereniging Afbouwmedicatie verliest hoger beroep, maar geeft niet op
Huisartsen schrijven antipsychoticum quetiapine vaker voor als slaapmedicatie
Nieuwe versie van de Richtlijn GGZ en Corona gepubliceerd
GroenLinks: ’Harde knip tussen jeugd- en volwassenzorg moet soepeler’
Forse overlap tussen ADHD en bipolaire stoornis
Onderhandelingen cao-ggz op de rails,resultaten nog ver weg
ECT (’elektroshock’) kent vooroordelen, maar is wel degelijk veilig en effectief
Onderzoek Jeugdautoriteit: in Jeugdzorg moeten cruciale knelpunten worden opgelost
App van Akwa-GGZ geeft patiënt-specifiek advies op basis van kwaliteitsstandaarden