Bijna 800 berichten plaatsten wij in 2021. Achthonderd. Die berichten gingen over innoverend onderzoek, diagnoses, ervaringen, de organisatie van de ggz, nieuwe inzichten, de geldstromen, meningen van organisaties en personen, nieuwe regelingen, enzovoort.
In dit jaaroverzicht laten we de ontwikkelingen en de hoogte- en dieptepunten in het afgelopen jaar de revue passeren. De kans bestaat natuurlijk dat juist dat ene bericht dat voor jou, als lezer, zo belangrijk was, niet in het overzicht voorkomt: het was helaas onmogelijk om alle gebeurtenissen in dit overzicht mee te nemen zonder er een onleesbaar boekwerk van te maken. We hebben een selectie moeten maken.
Desondanks hoepen we dat je plezier hebt in het lezen van Never a dull moment: de ggz in 2021
We wensen iedereen die dit leest goede feestdagen en hopen dat 2022 een jaar mag zijn met veel goede ontwikkelingen!!
Willem Gotink
Hoofdredacteur GGZ Totaal
In dit jaaroverzicht:
Het eeuwige dillema: geld
Over de begroting, fraude en armoede
De Nederlandse uitgaven voor zorg en welzijn stegen volgens het CBS in 2020 naar een totaalbedrag van 116 miljard euro, 9 miljard méér dan het jaar daarvoor. Slechts een klein deel daarvan gaat op aan de ggz: in de rijksbegroting die het kabinet op…
Lees meer..
Zwarte toga’s beslissen over de witte jassen
De ggz in de rechtszaal
2021 is zeker niet het eerste jaar waarin de rechter moet beslissen wat de zorg mag of moet kosten. Leendert Douma schreef er in september 2020 al een artikel over. In oktober 2020 bepaalde de rechter dat het inkoopbeleid van de zorgkantoren voor langdurige…
Lees meer...
Waarom de minister geen standbeeld krijgt
Corona: laveren tussen onbekende klippen
Op het moment dat dit magazine verschijnt, is Nederland opnieuw in een lockdown. Minister de Jonge krijgt de schuld: afhankelijk van de belangen van de criticaster en de wijsheid achteraf waren zijn maatregelen te laat of te vroeg, te flexibel…
Lees meer...
De kunst er vroeg bij te zijn
Over vroegsignalering en een gezonde omgeving
Langzaam, heel langzaam, komt er meer aandacht voor preventie van mentale problemen. In het Nationaal Preventie akkoord, dat Staatssecretaris Blokhuis in 2018 sloot met een groot aantal maatschappelijke en commerciële organisaties, ontbrak…
Lees meer...
De kwetsbaarheid laten zien
Theater en documentaires in de strijd tegen stigma
Het is opvallend hoeveel documentaires, theatervoorstellingen, beeldende kunstprojecten en boeken geestelijke gezondheidszorg als onderwerp hebben. Voor een deel zijn het projecten van mensen die zelf een psychische aandoening hebben…
Lees meer...
Een onzekere toekomst
Lichtpuntjes in de jeugdzorg
De jeugdhulp en de jeugdzorg hebben het zwaar. Al meerdere jaren overigens, maar sinds de gemeenten de verantwoording hebben gekregen, zwelt de kritiek aan. Wachttijden van ruim tien maanden, tarieven die te laag zijn of juist te hoog, een torenhoge…
Lees meer...
Een aangekondigde catastrofe
In 2050 lijden wereldwijd 139 miljoen mensen aan dementie
Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen wereldwijd In 2030 ongeveer 40 procent meer mensen aan dementie lijden dan in 2019. ”De meeste landen zijn hier onvoldoende op voorbereid”, blijkt uit een…
Lees meer...
En verder...
Een jaaroverzicht van de ggz is nooit compleet
Er gebeurt veel in de ggz, ook in 2021. Incidenten, stelselwijzigingen, fusies, onderzoeken, meningsverschillen…. als alles aan de orde zou moeten komen, werd dit jaaroverzicht een dik boek. De grote lijnen zijn in de eerste zeven…
Lees meer...
Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst
Het coalitieakkoord en de ggz
Vorige week presenteerden de beoogde nieuwe regeringspartijen hun coalitieakkoord. Van de vijftig pagina’s gingen er vijf over gezondheidszorg. Quote: “Iedereen moet zeker zijn van passende en betaalbare zorg: jong of oud, nu en in de toekomst. Dat vraagt…
Lees verder...
De Bibliotheek
Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van…
Lees verder...