Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
(onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers).
Menno Oosterhoff: Ik zie anders niks aan je
In Ik zie anders niks aan je deelt Menno Oosterhof zijn inzichten die een levenslange ervaring als psychiater hem hebben opgeleverd. Hij neemt vooroordelen weg, ontkracht mythes en heeft talloze sprekende voorbeelden uit zijn eigen praktijk waarmee hij zijn verhaal bekrachtigt.
Meer informatie: Uitgeverij Lucht
Petra d’Huy: Petra etcetera, leven met een bipolaire stoornis
Ik ben meer dan mijn diagnose en dit boek is meer dan een herstelverhaal. Je kan het een autobiografisch zelfhulpboek voor ervaringsgenoten noemen, vol (praktische) informatie, verwijzingen naar websites, onderzoeken, personen en andere boeken. Mijn boek gaat over ziek zijn, diagnose krijgen, stabiel worden en herstellen. Ook komen (direct)betrokkenen aan het woord, want een bipolaire stoornis heb je niet alleen.
Meer informatie: Toby Vroegh
Bram Bakker: Gevoelsarm, een psychiater verlaat zijn vak
’De cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega’s? Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is. Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen?
Meer informatie: Uitgeverij Lucht
Alex Rutten: Jan Foudraine, Psychotherapeut, onderzoeker, schrijver
Of het nu gaat om zijn baanbrekende bestseller Wie is van hout…, zijn spirituele zoektocht bij onder anderen Bhagwan, Krishnamurti en Alexander Smit of zijn hartstochtelijke pleidooi voor psychotherapie – er zijn weinig mensen die een grotere stempel op hun tijd hebben gedrukt dan Jan Foudraine (1929-2016). In deze biografie neemt Alex Rutten de lezer mee op een avontuurlijke, intellectuele en spirituele reis door het leven van een intrigerend mens.
Meer informatie: Ambo / Anthos uitgevers
Marcia van Marion: de draad weer oppakken, over leven met een psychische diagnose
Marcia (1972), moeder, psycholoog en docent, raakt op haar 38ste ernstig psychisch ontregeld. Plotseling is ze psychiatrisch patiënt en een decennium met opnames, diagnoses en therapieën dient zich aan. Dat hakt erin, ook in haar gezin. In De draad weer oppakken beschrijft Marcia haar route naar herstel. Die gaat niet zonder schaamte. En ook niet zonder steun van de mensen om haar heen.
Meer informatie: Uitgeverij de Graaff
Ouders die als kind zijn getraumatiseerd door verwaarlozing, mishandeling of misbruik traumatiseren vaak – ongewild en onbewust – ook hun kinderen. Hoewel deze ouders toegewijd zijn aan hun kinderen en ze de best mogelijke start in het leven willen bieden, lukt dat vaak niet vanwege hun eigen psychische wonden.
Het doel van de methode die in dit boek wordt aangereikt, is om de schadelijke intergenerationele gevolgen van trauma te voorkomen door ouders te helpen hun traumatische klachten beter te begrijpen en nieuwe manieren te vinden om met die klachten om te gaan.
Meer informatie: Uitgeverij Mens
Lees hier de eerdere afleveringen van De Bibliotheek
Lees hier de recensies van Johan Atsma