De GGZ Totaal van 13 juni
In de afgelopen maanden was er een opeenvolging van ggz-instellingen die zich gedwongen zagen te sluiten. Niet wegens een gebrek aan cliënten - er is een immense wachtlijst - maar wegens een gebrek aan geld. De bizarre gang van zaken heeft ook een positieve kant: vrijwel elk zichzelf respecterend medium interviewde in de afgelopen periode wel iemand voor wie de betreffende instelling ontzettend veel goeds had betekend. De NOS, het NRC, de Volkskrant, GGZ Totaal: allemaal publiceerden ze verhalen van mensen de therapie bij de betreffende vestiging of afdeling van levensbelang was geweest. Blijkbaar gebeurt er ook veel goeds binnen de ggz en is het niet alleen kommer en kwel.
Waarom de Minister niet ingrijpt als een ggz-instelling gaat sluiten
Je zou zeggen: mét een wachtlijst zou je de betreffende instellingen kunnen verplichten open te blijven, desnoods met een bescheiden financiële compensatie. De Minister doet dat niet. De reden die ze daarvoor geeft, is niet dat er geen geld is, maar dat ze niet “op de stoel kan en wil niet gaan zitten van de Zorgbestuurders.” We maakten een kort overzicht van de oorzaken. Spoiler: het zijn niet de bezuinigingen.
Lees verder…
Met één been in de huiskamer en één in de behandelkamer
Joanne van Rossum vraagt zich nog maar eens af wat nu eigenlijk het verhaal van de SPV is. Weten zij ook wie ze zijn? Een aanzet om na te denken over een narratief van de SPV waarmee het een eigen unieke en volwaardige positie heeft binnen de ggz. Eén die aansluit bij de actuele uitdagingen van de ggz én recht doet aan de sociaal-psychiatrische insteek die de SPV eigen is.
Lees verder…
Is verslaving een ziekte?
Johan Atsma las en recenseerde het boek van Jaap van der Stel: “Is verslaving een ziekte? En 25 andere vragen in de psychiatrie”. Atsma ziet in 25 korte overzichtelijke hoofdstukken en een epiloog een nuchter overzicht over de stand van zaken in het denken en werken in de zorg voor mensen die lijden aan een psychische aandoening. “Je zou het ook kunnen lezen als een inleiding in de psychiatrie anno 2022 met alle angels en voetklemmen die er momenteel zijn in een vakgebied dat nadrukkelijk nog steeds in beweging, in ontwikkeling is.”
Jammer van die titel, verder een zeer lezenswaardig boek, aldus Johan.
Lees verder…
De Nacht
De nacht ruimt in zijn klaarte,
De schaduw van getob
Ver weg van elk gevaarte
Maakt hij de balans op
Het maandelijkse gedicht van Gisele Vranckx: lees verder…
’Ik en de ggz’: schrijf je verhaal!
Onze verhalenwedstrijd, hij is er weer: Wat heb jij meegemaakt in de GGZ wat anderen moeten weten? Wat was geweldig, wat was ontroerend, wat was vreselijk? Waar ging je hart sneller van kloppen of waar zakte je broek helemaal van af?
Je hebt in september opnieuw de kans om dat aan de lezers van GGZ Totaal te laten weten. In het jaarlijkse themanummer ‘Ik en de ggz’ plaatsen wij de mooiste, opvallendste of ontroerendste bijdragen. Of je nou hulpverlener bent, (ex-)cliënt, familielid, of op een andere manier betrokken bij de GGZ: schrijf ons je ervaring.
Lees wel even de voorwaarden!
Verder in dit magazine:
* De Luisterlijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers
* ’Integreer ‘eco-angst’ meer in programma’s voor geestelijke gezondheid’
* Virtual Reality mogelijk behulpzaam bij behandeling Post-Intensive Care Syndroom
* Vooroordeel weerlegd: geen verschillen tussen studenten met en zonder autisme in cijfers of uitval
* Emiel Roemer opent vernieuwd Museum voor de Psychiatrie in Venray
* Niet opvang, maar huisvesting en preventie staan voorop in nieuwe aanpak dakloosheid
* Driekwart gemeenten zet meer preventie in jeugdhulp te verminderen
* Is een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld wenselijk?
* ’Merendeel moordenaars lijdt niet aan ernstige psychische stoornis ’
* Staatssecretaris over ’papieren meisje’: gespecialiseerde hulp op een andere schaal organiseren
* Personeelstekort in de ggz zal voorlopig nog toenemen, is de verwachting
* Gokwebsites ondernemen nauwelijks actie tegen gokverslaving
* Minister neemt kinder- en jeugdpsycholoog niet op in Wet Big
* Zwangerschapsvergiftiging kan nog lang psychische, emotionele en geheugenklachten geven
* Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in jeugdzorg neemt toe.