De afbouwpoli antidepressiva van GGZ InGeest in Amsterdam lijkt een passend aanbod voor een groep patiënten die langdurig antidepressiva gebruiken en merendeels al stoppogingen hebben gedaan. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. De stoppogingen hadden deze patiënten al eerder zowel met als zonder begeleiding gedaan, wat aangeeft hoe heterogeen tot nu toe het proces van stoppen met antidepressiva is. 39% van de mensen die zich aanmeldt kreeg het advies om (nog) niet te stoppen. Hoewel de reacties van de patiënten op dit advies niet systematisch in kaart is gebracht, variëren deze van enige teleurstelling tot geruststelling, schrijven de auteurs van het artikel.
Stoppen met antidepressiva kan lastig zijn door onttrekkingsverschijnselen en kans op terugval. Wetenschappelijke evidentie over de vragen wie, wanneer en op welke wijze kan stoppen is beperkt. In Amsterdam is enkele jaren geleden een multidisciplinaire afbouwpoli antidepressivagestart voor advies en begeleiding.
Doel van het onderzoeksartikel was het onderbouwen van de opzet van de afbouwpoli. Centrale vragen daarbij zijn: welke patiënten worden verwezen, wat de achtergrond van hun begeleidingsvraag is en hoe ervaren zij de opzet van de afbouwpoli.
In het artikel worden de eerste 51 patiënten van de afbouwpoli op basis van dossieronderzoek beschreven. Daarnaast is een enquête afgenomen naar patiëntervaringen.
Ruim de helft van de patiënten (55%) startte daadwerkelijk met afbouwen, 39% kreeg advies om dit (nog) niet te doen. Patiënten bij de afbouwpoli gebruikten gemiddeld 10 jaar antidepressiva, en 76% deed eerder stoppogingen. In totaal was 21% inmiddels succesvol gestopt en 25% was tevreden met een gedeeltelijke afbouw. Eén patiënt was teruggevallen na afbouw.
De auteurs concluderen dat de eerste ervaringen zijn dat vooral patiënten met langdurig antidepressivagebruik en meerdere stoppogingen verwezen worden. De afbouwpoli kan helpen om meer kennis te krijgen over wie kan afbouwen op welk moment en hoe dat het beste kan gebeuren.
Bron en voor het volledige artikel: Tijdschrift voor Psychiatrie
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.