Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Ben je wel veilig bij mij? Hoe een postnatale depressie me van mijn roze wolk duwde.
Tineke Vanobbergen
De roze wolk was bij de zwangerschap van haar eerste dochtertje niet weg te denken, maar na het verlies van haar tweede kindje en een moeilijke zwangerschap van het derde, raakte Tineke Vanobbergen in een neerwaartse spiraal van moedeloosheid. Ze kreeg de diagnose postnatale depressie en werd opgenomen, samen met haar jongste.
In Ben je wel veilig bij mij? vertelt ze haar verhaal, in de hoop andere vrouwen in dezelfde positie te steunen en te laten weten dat ze niet alleen zijn. Ze vertelt over de impact op haar gezin, hoe haar andere dochter ermee omging, en deelt tips vanuit haar eigen ervaring.
Een post-partumdepressie komt bij 10 tot 20% van de moeders voor. Vaak zijn depressieve klachten al tijdens de zwangerschap depressieve zichtbaar, maar ook de hoge verwachtingen die de maatschappij op moeders legt, spelen mee.
Lees meer...
Vleugels - Psychose als weg tot volledig menszijn
José Hoekstra
Vleugels is een toegankelijk geschreven ervaringsverhaal in korte thematische hoofdstukken, waarin de auteur je meeneemt in haar ervaringen met psychose en spiritualiteit. In de psychosen kwamen er aanwijzingen dat juist het contact met de spirituele wereld haar op weg hielp naar heling en herstel. Het uitzoeken van haar ervaringen - wat zijn herinneringen aan vorige levens, wat is herbeleving van trauma, wat zijn wanen - bleek inzicht en begrip op te leveren. Zonder deze weg als “de waarheid” neer te zetten en door vraagtekens te blijven zetten bij haar interpretaties van wat ze meemaakte, maakt ze het de lezer makkelijk om haar verhaal te lezen en tegelijk ruimte te voelen voor de eigen ervaring van ieder ander mens met psychosen.
Lees meer...
Lees hier het interview van Johan Atsma met José Hoekstra.
Rood is ja
Sara Kroos
In Rood is ja deelt Sara Kroos voor het eerst haar persoonlijke verhaal. Een kwetsbare en krachtige autobiografie over misbruik en herstel.
Cabaretier Sara Kroosschuwde in haar theaterprogramma’s het persoonlijke verhaal niet. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze behalve over vrolijke onhandigheid ook over de zwarte thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie. In een razend tempo maakte ze gewaardeerde programma’s en trad ze in het hele land op voor volle zalen.
Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze vastliep. Sara liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek, waar ze seksueel werd misbruikt door de therapeut die haar moest helpen met het verwerken van het misbruik uit haar jeugd. In de jaren die volgden gaf ze alles om overeind te blijven, kreeg ze na een lange juridische weg erkenning van de pleger en de kliniek, en besloot ze uiteindelijk niet meer te zwijgen.
Lees meer...
Lees hier de recensie van Judith de Roos
Psychose, een gids doorheen een ongrijpbaar concept geschreven voor psychosegevoeligen hun naasten en hulpverleners
Kim Demeulenaere
Een therapeutisch, filosofisch en kunstzinnig boek voor iedereen die te maken heeft met psychose en op zoek is naar hulp binnen het landschap van de GGZ. Psychose: een gids doorheen een ongrijpbaar concept van Kim Demeulenaere is geschreven voor psychosegevoeligen, hun naasten en hulpverleners.
Voor veel mensen en hulpverleners is psychose een ver van hun bed show, tot ze er mee worden geconfronteerd in hun familie, op het werk of in hun vriendenkring, aldus Kim Demeulenaere. Maatschappelijk gezien is er nog te weinig correcte beeldvorming omtrent psychose
Toch rapporteert tien procent van de bevolking dat het stemmen hoort. Het komt dus ontzettend veel voor en is lang niet zo beperkend als men nu denkt, want veel mensen functioneren wel degelijk zonder dat ze te maken hebben met ernstige crisis of opname.
Maar hoe doen die mensen dat?
Stel dat er zich wel een ernstige crisis voordoet, volg je de reguliere weg van hulpverlening of zijn er ook andere wegen? Vragen die Kim Demeulenaere zich stelt in Psychose: een gids doorheen een ongrijpbaar concept.
Lees meer...
Emotionele erfenis. Een therapeut, haar patiënten, en het doorwerken van trauma
Galit Atlas
De mensen van wie we houden en die ons hebben grootgebracht leven in ons; we ervaren hun emotionele pijn, we dromen hun herinneringen. We herkennen niet altijd hoe dat richting geeft aan ons eigen leven.
In dit boek met onthullende inzichten combineert Galit Atlas haar eigen achtergrond, de verhalen van haar patiënten, en decennia aan onderzoek. Daarmee helpt ze ons het verband te zien tussen de issues waarmee we worstelen, en de emotionele erfenis die we allen met ons meedragen.
Galit Atlas is een internationaal bekende psychoanalyticus en klinisch psycholoog in New York City. Ze is lid van de faculteit van het New York University Postdoctoral Program in Psychotherapy & Psychoanalysis. Ze is faculteitslid van de National Training Programs (NTP) en het Four Year Adult training program van het National Institute for the Psychotherapies (NIP). Atlas heeft drie boeken voor klinisch psychologen gepubliceerd, en talrijke publicaties, vooral over gender en seksualiteit. Met A Tale of Two Twins in New York Times won ze in 2016 de Gradiva Award. Daarnaast ontving ze de André Francois Research Award en de NADTA Research Award.
Vertroostingen. Gewone woorden van Dirk De Wachter
Dirk De Wachter
Unieke blik op een universeel thema
’Wat ik zelf heb meegemaakt,
doet me nadenken over de vraag:
als een mens in de miserie zit, wat helpt dan?
Wat doen we wanneer het noodlot ons treft?
Waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten:
in de aanwezigheid van de ander.
Dat is de basis.’
Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden.
Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht?
In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
Lees meer...
(Lees hier de recensie van Johan Atsma)
Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek