In de ‘Week van de euthanasie’, 6 t/m 12 februari, roept MIND in een brief aan de Kamer op om meer gebruik te maken van ervaringsdeskundigen en organisaties in het sociaal domein bij de verdere ontwikkeling van activiteiten en regelgeving rondom euthanasie en psychiatrie. ”Ondraaglijk psychisch lijden en het ontbreken van perspectief, kunnen voor mensen een reden zijn om meer te willen weten over en eventueel een euthanasie-traject in te gaan”, zegt de cliëntenkoepel. MIND vindt het belangrijk dat deze mensen en hun naasten de nodige informatie kunnen krijgen, daarover kunnen spreken én goede begeleiding en ondersteuning krijgen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over medische ethiek.
Openheid in debat én in gesprek over euthanasiewens
MIND: ”Wanneer psychisch lijden ondraaglijk en uitzichtloos is en behandeling geen verlichting meer kan bieden (het zogenaamde ‘uitbehandeld zijn’), kan euthanasie een gespreksonderwerp zijn. De MIND werkgroep suïcidepreventie spant zich in voor een zorgvuldig proces waarbij het belang van de betrokkene voorop staat. Voor de werkgroep is euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden onder voorwaarden mogelijk. We vinden het van belang dat er een open discussie over plaats vindt, waarbij alle betrokken partijen aan tafel zitten. Het onderwerp moet dus bespreekbaar worden gemaakt in het politieke, beleidsmatige en maatschappelijke debat. Mensen die zich in deze situatie bevinden, willen dat hun doodswens serieus genomen wordt. Dat deze bespreekbaar is en dat zij de zorg en ondersteuning krijgen waar zij behoefte aan hebben. Dit geldt zowel voor de betrokkenen zélf als voor hun naasten.”
Sociaal domein inzetten om meer mensen te bereiken
MIND is voorstander van de verdere opbouw en ondersteuning van het Expertisecentrum Euthanasie (EE), zodat enerzijds mensen die ondraaglijk psychisch lijden tijdige en passende zorg krijgen en anderzijds recht wordt gedaan aan de vraag om (informatie over) euthanasie bij deze groep. In de voorgestelde aanpak missen we nog de rol die laagdrempelige voorzieningen zoals het Suïcide Preventie Centrum kunnen vervullen bij mensen die vastlopen en euthanasie overwegen. Meer dan de helft van de mensen die suïcide plegen, zijn immers niet in behandeling bij de ggz. Het is belangrijk dat deze mensen op alle mogelijke manieren bereikt worden en bekend zijn met alle opties om hulp en advies te krijgen.
Meer gebruik van ervaringsdeskundigheid
Daarnaast moet bij de verdere ontwikkeling van beleid en activiteiten de expertise van ervaringsdeskundigen meer worden meegenomen. MIND wil graag betrokken worden bij de verdere ontwikkeling van activiteiten en regelgeving rondom euthanasie en kan adviseren over passende bejegening. Ervaringsdeskundigen kunnen psychiaters (en het Expertisecentrum) tevens ondersteunen bij de behandeling en/of ondersteuning van ggz-patiënten met suïcidale gedachten en/of een euthanasiewens. Ook vragen wij om meer ondersteuning voor naasten van mensen met een doodswens. Tot slot vragen we wederom om zowel de wachtlijst bij het EE alsook de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg met spoed op te lossen. Uitgestelde zorg leidt tot een grotere hulpvraag, omdat de klachten verergeren. Het oplossen van de wachtlijsten, zowel voor volwassenen als voor jeugdigen, is derhalve ook een vorm van suïcidepreventie.
Lees hier de Kamerbrief van MIND tbv Commissiedebat Medische ethiek. Deze zou op 26 januari 2023 plaatsvinden maar wordt naar een nog nader te bepalen datum verplaatst.
Hulp nodig?
De hulpverleners van MIND Korrelatie bieden hulp en informatie bij vragen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden: www.mindkorrelatie.nl
Denk jij weleens aan zelfmoord of ken je iemand die dat doet? Praten helpt!
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel gratis 113 of 0800-0113
Lees hier eerdere artikelen over euthanasie en psychiatrie
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.