De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autismedag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.
De organisatoren willen laten zien hoe verschillend mensen met autisme zijn. Door een realistisch beeld te geven hoe het is om autisme te hebben, met alle positieve en negatieve kanten die daarbij horen. Dat dit hard nodig is, blijkt wel uit de factsheet ‘Autisme in de media’ die de AWA-projectgroep Beeldvorming en Inclusie momenteel ontwikkelt. Kranten berichten vooral negatief over autisme, maar tv-series en tweets zijn positiever.
“Helaas ervaren mensen met autisme geen open en inclusieve samenleving. Als er meer oog is voor de individuele talenten, kwetsbaarheden, wensen en behoeften van mensen met autisme, kunnen mensen mét en zónder autisme samen optrekken om de samenleving voor iedereen vriendelijker te maken”, stelt Caroline Verkerk, directeur van de NVA en het AutismeFonds. “Onze leden merken dagelijks dat stigma’s over mensen met autisme hen in de weg zitten bij het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.”
Activiteiten
Tijdens de Autismeweek organiseert de NVA in het hele land activiteiten. Zo is er op maandag 27 maart de lezing ‘Diversiteit binnen het spectrum van autisme’ door Sander Begeer (hoogleraar ‘Diversiteit en Autisme’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) en Jasper Wagteveld (ambassadeur NVA). Op vrijdag 31 maart reikt de NVA de AutismeVriendelijkheidsprijzen uit aan de organisatie, persoon en leerkracht die het meest rekening houdt met autisme.
Kijk voor alle activiteiten, die in de Autismeweek plaatsvinden op de site van autismeweek.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.