Begin deze maand verscheen een nieuw document met adviezen voor afbouw van antidepressiva, waarmee de afbouw van elk antidepressivum goed voorbereid en begeleid worden. In 2018 stelden de beroepsverenigingen van huisartsen (NHG), apothekers (KNMP) en psychiaters (NVvP), samen met MIND, al een document op voor het afbouwen van veelgebruikte antidepressiva (SSRI’s en SNRI’s). Dit extra document beschrijft hoe de overige in Nederland voorgeschreven antidepressiva afgebouwd kunnen worden. Naast het document voor artsen en apothekers is bovendien ook informatie voor patiënten en naasten ontwikkeld. Lees hier meer over het document en de ontwikkeling ervan.
Kritiek
De meeste beroeps- en brancheorganisaties zijn tevreden met het bereikt resultaat, maar er is ook kritiek. In Trouw schrijven Peter Groot, onderzoeker User Research Centre UMC Utrecht, Jim van Os, hoogleraar psychiatrie UMC Utrecht en Pauline Dinkelberg, voorzitter Vereniging Afbouwmedicatie de taperingstrips in de richtlijn te missen. Met hun aanbevelingen, gebaseerd op jarenlang onderzoek naar het nut (en de noodzaak) van taperingstrips zou niets gedaan zijn:
Ze stellen: ”In de nieuwe richtlijn en de berichtgeving staat niets over het bestaan en de beschikbaarheid van taperingstrips. Mede daardoor is het een document geworden met gratuite opendeur-aanbevelingen, waar huisartsen, psychiaters en patiënten in de praktijk niets aan zullen hebben.”
In hun commentaar in Trouw schrijven ze: ”Wereldwijd proberen patiënten af te bouwen door thuis zelf met hun medicatie te prutsen. Ze moeten wel, omdat ze met beschikbare doseringen niet op een verantwoorde manier kunnen stoppen. Wat ze willen, is de dosis tijdens het afbouwen in kleine stapjes verlagen om hun lichaam na elk stapje voldoende tijd te kunnen geven om aan de lagere dosis te wennen en onttrekkingsklachten te voorkomen. Precies dát maken taperingstrips mogelijk.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het werkt: hoe geleidelijker deelnemers afbouwden, des te minder klachten ze hadden. En dit is al de vierde studie die laat zien hoe effectief de strips zijn. Van een grote groep patiënten, die vaak al jaren antidepressiva hadden gebruikt en één of meerdere mislukte stoppogingen hadden gedaan, lukte het 70 procent alsnog te stoppen. Tijdens het afbouwen hadden zij veel minder of helemaal geen onttrekkingsklachten.”
De vereniging Afbouwmedicatie voert al jaren actie om de taperingstrips vergoed te krijgen, spande verschillende rechtszaken aan en startte ook een petitie. Tot op heden met slechts miniem resultaat. Dat de taperingstrips een zinvolle aanvulling kunnenzijn bij het afbouwen van antidepressiva, daar zijn de meeste deskundigen het echter wel over eens, óók de opstellers van de richtlijn.
De documenten zijn hier te vinden:
* Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ (2018)
* Het recent verschenen ’Multidisciplinair document ‘Afbouwen Overige Antidepressiva’ (anders dan SSRI’s en SNRI’s)
* Het eveneens recent gepubliceerde ’informatie voor patiënten en naasten’
Meer over antidepressiva en afbouwen
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.