Een wereldwijd onderzoek, mede geleid door onderzoekers van de Universiteit van Queensland en de Harvard Medical School, komt tot de conclusie dat één op de twee mensen tijdens hun leven te maken krijgt met een psychische stoornis.
Ook het Trimbos komt via het Nemesis-3 onderzoek voor Nederland op gelijksoortige cijfers uit.
De onderzoekers, uit 27 andere landen, analyseerden gegevens van meer dan 150.000 volwassenen in 29 landen tussen 2001 en 2022, afkomstig van de grootste ooit gecoördineerde reeks face-to-face interviews: het World Health Organization World Mental Health Survey-initiatief.
Volgens hoofdauteur John McGrath tonen de resultaten de hoge prevalentie van psychische stoornissen aan. De meest voorkomende stoornissen in de survey waren volgens hem stemmingsstoornissen zoals ernstige depressie of angst. Ook stelden de onderzoekers vast dat het risico op bepaalde psychische stoornissen verschilde tussen mannen en vrouwen.”
De drie meest voorkomende psychische stoornissen bij vrouwen zijn depressie, een specifieke fobie en een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij mannen zijn dat alcoholmisbruik, depressie en een specifieke fobie.
Uit het onderzoek bleek ook dat psychische stoornissen meestal voor het eerst optreden in de kindertijd, adolescentie of vroege volwassenheid. ”De piekleeftijd van het eerste optreden was 15 jaar, met een mediane leeftijd van het begin van 19 jaar voor mannen en 20 jaar voor vrouwen,” aldus professor McGrath. ”Dit benadrukt de noodzaak om te investeren in fundamenteel hersenonderzoek om te begrijpen waarom deze stoornissen zich ontwikkelen.”
De onderzoekers stellen dan ook dat er investeringen nodig zijn in geestelijke gezondheidsdiensten, met name gericht op jongeren: ”Instellingen moeten in staat zijn om veelvoorkomende psychische stoornissen tijdig op te sporen en te behandelen en moeten geoptimaliseerd zijn voor patiënten in deze kritieke fasen van hun leven. Door te begrijpen op welke leeftijd deze stoornissen zich doorgaans voordoen, kunnen we interventies voor de volksgezondheid op maat maken en middelen toewijzen om ervoor te zorgen dat passende en tijdige ondersteuning beschikbaar is voor personen die risico lopen.”
Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.