Depressie is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Patiënten worden op basis van trial-and-error behandeld, omdat onbekend is bij welke behandeling een patiënt baat heeft. Dat schrijft de universiteit van Tilburg naar aanleiding van de toekenning van een subsidie van 4,6 miljoen euro voor het BOOST Depression consortium. Het consortium wil kunstmatige intelligentie gebruiken om biomarkers te ontwikkelen die de uitkomst van de behandeling kunnen voorspellen en de beste behandeling voor elke patiënt kunnen sturen. Dit zal naar verwachting leiden tot een verdubbeling van het succes van behandeling, van kortere behandeltrajecten en lagere kosten voor de gezondheidszorg.
Marijn van Wingerden van de Tilburg School for Humanities and Digital Sciences neemt deel aan het consortium, dat wordt gevormd met andere universiteiten, medische instituten en bedrijven. Het consortium wordt geleid door professor Guido van Wingen van Amsterdam UMC.
De titel van het project is: BiOmarkers tO perSonalise Treatment of depression (BOOST depressie). Van Wingerden zal bijdragen aan het project door zijn onderzoek naar machine learning en EEG data.
Bron: Tilburg University
Lees ook andere artikelen over Artificiële Intelligentie in de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.