Een recente studie laat zien dat medewerkers in de gezondheidszorg tijdens de vroege fase van de COVID-19-pandemie een toename van psychische stress hebben ervaren. Bovendien toont de studie aan dat kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het detecteren van werkgerelateerde angst en depressie bij deze groep. De resultaten van het onderzoek werpen nieuw licht op de uitdagingen waarmee gezondheidszorgpersoneel te maken heeft en benadrukt de potentie van AI als hulpmiddel voor het identificeren van psychische aandoeningen.
Het onderzoek
Voor dit onderzoek gebruikten de onderzoekers een AI-tool om geanonimiseerde transcripties van psychotherapiesessies tijdens de lente van 2020 te analyseren. De sessies werden gevoerd met 820 zorgmedewerkers (gemiddelde leeftijd 31 jaar; 91% vrouwelijk) en werden vergeleken met sessies van 820 mensen die niet in de zorg werkten.
Met behulp van themamodellen werden behandelingsonderwerpen geïdentificeerd in de gesprekken. Angst werd gemeten met behulp van gestandaardiseerde vragenlijsten: de General Anxiety Disorder-7 vragenlijst, en depressie werd gemeten met de Patient Health Questionnaire-9.
Belangrijkste bevindingen
Meer dan de helft van zowel het zorgpersoneel als niet-zorgpersoneel (respectievelijk 56% en 52%) kreeg de diagnose angststoornissen. Depressieve stoornissen kwamen vaker voor bij niet-zorgpersoneel dan bij (27% tegenover 8% bij zorgpersoneel), terwijl trauma- en stressgerelateerde stoornissen vaker voorkwamen bij zorgpersoneel (36% tegenover 17% bij niet zorgpersoneel).
De AI-tool identificeerde drie onderwerpen die significant geassocieerd waren met matige tot ernstige angst en depressie bij de zorgmedewerkers, waaronder werken op de ziekenhuisafdeling en intensive care, stemmingsstoornissen en slaapstoornissen. In tegenstelling tot zorgmedewerkers vertoonden niet-zorgmedewerkers geen significante associaties tussen pandemiegerelateerde onderwerpen en angst/depressie.
De onderzoekers benoemen als belangrijke beperking dat het gaat om een steekproef onder mensen die zelf hulp zochten bij virtuele psychotherapie tijdens de eerste golf van COVID-19. Bovendien was de steekproef overwegend vrouwelijk en bestond deze voornamelijk uit verpleegkundige beroepen. De verbanden tussen onderwerpen en symptomen waren gebaseerd op gegevens uit gevalideerde zelfrapportage.
Desondanks meent senior auteur Naomi Simon, hoogleraar psychiatrie in New York City, dat de resultaten van het onderzoek suggereren dat het analyseren van natuurlijk taalgebruik een effectieve screeningstool zou kunnen worden voor het detecteren en volgen van symptomen van angst en depressie.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Simon en hoofdauteur Matteo Malgaroli, beiden verbonden aan de Afdeling Psychiatrie aan de NYU Grossman School of Medicine. Online publicatie op 24 oktober in het Journal of Medical Internet Research AI.
Het volledige (Engelstalige) artikel is hier te lezen
Lees ook andere artikelen over Kunstmatige Intelligentie.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.