Uit recent onderzoek van UMC Utrecht blijkt dat elektroconvulsietherapie (ECT), dat wordt toegepast bij ernstige depressie, het hersenweefsel in de hippocampus niet beschadigt. Het lijkt er ook op dat de therapie het vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren bevordert. De studie vergroot het begrip van de mechanismen achter de effectiviteit van ECT en dus de vermindering van depressie.
Dat schrijft UMC Utrecht op haar website. De onderzoekers richtten zich met name op de hippocampus. Dat is een hersengebied dat een rol speelt bij het geheugen en het regulieren van emoties. Depressie gaat vaak gepaard met een verkleining van dit gebied. Na ECT-behandelingen is op MRI-beelden een toename in volume zichtbaar.
Controversieel
ECT is een therapie waarbij met elektriciteit een gecontroleerde epileptische aanval wordt veroorzaakt. Het wordt alleen gebruikt bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen, omdat het middel nogal controversieel is. De methode werkt wel: ongeveer tweederde van de patiënten herstelt. Maar er waren vragen over eventuele hersenschade en cognitieve bijwerkingen zoals hersenschade.
Plasticiteit
Onderzoeker en psychiater Annemieke Dols van UMC Utrecht bestudeerde met haar team hersenweefsel van overleden patiënten die ECT hadden gekregen en vergeleken dat met hersenweefsel van patiënten die geen ECT kregen en dat van niet-depressieve mensen. Zij vonden nergens schade aan de hippocampus. Wel vonden zij een hoge concentratie van twee eiwitten in het weefsel van ECT-patiënten. Die wijzen 1. op de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en 2. op een toename van ‘plasticiteit’ in de hersenen. Dat laatste is het vermogen om zichzelf te reorganiseren door nieuwe neurale verbindingen te vormen.
Lees ook andere artikelen over ECT
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.