Nieuw onderzoek naar de behandeling van angst en depressie bij kinderen gaat zich niet alleen richten op de kinderen zelf, maar ook op de ouders. Want bij meer dan de helft van de getroffenen is de huidige behandeling niet effectief. Dat komt mede doordat ze stoornisspecifiek zijn. De nieuwe behandeling bevat twee interventieprogramma’s tegelijkertijd: de kindgerichte cognitieve gedragstherapie DDD (Denken Doen is Durven) en het ouderprogramma SPACE (Supportive Parents for Anxious Children Emotions).
Dat meldt NedKAD (Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie) op haar website. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een internationaal team onder leiding van Anke Klein en Anika Berxkens, beiden universitair hoofddocent Ontwikkelings-en-Onderwijspsychologie bij het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze hebben hiervoor een beurs van 600.000 euro ontvangen van ZonMw.
Emoties
De programma’s voor kinderen en voor ouders worden tegelijkertijd aangeboden voor een periode van twaalf weken. De onderzoekers gaan kijken hoe de twee programma’s op elkaar inwerken om angst en depressie te verminderen. Zij gaan er van uit dat de manier waarop kinderen omgaan met emoties een van de belangrijkste factoren is voor angst en depressie. Kinderen met verhoogde emotionele reactiviteit en de neiging om negatieve emoties te vermijden, lopen een groter risico op het ontwikkelen van depressie. Verschillende risicofactoren, zoals een geremd temperament, extreme verlegenheid, lage zelfwaardering en ongezonde coping-stijlen, vergroten het kwetsbaarheidsniveau. Al eerder is ontdekt dat kinderen van ouders met psychische problemen meer vatbaar zijn voor onder andere angst en depressie. Mede daarom is het belangrijk om ouders te betrekken in het behandelproces, aldus de onderzoekers.
Lees ook andere artikelen over depressies
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.