Op 3 april heeft het Trimbos-instituut het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn gelanceerd. Het is een onafhankelijke centrale plek voor kennis over de gezondheidsgevolgen van games, sociale media en andere digitale middelen.
Het expertisecentrum is opgericht door het Trimbos-instituut en gesubsidieerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Binnen het expertisecentrum werken diverse partijen met elkaar samen: verschillende wetenschappelijke disciplines; beleidsmakers uit diverse ministeries; professionals uit het onderwijs en de zorg; de gebruikers zelf; en andere relevante stakeholders en kenniscentra, waaronder Netwerk Mediawijsheid en Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Kennis bundelen
‘Het expertisecentrum is hoognodig’, schrijft Trimbos op haar website. Onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van games, sociale media en andere digitale middelen raakt aan diverse wetenschappelijke disciplines, waaronder psychologie, communicatiewetenschappen en computer science. Maar welke positieve en negatieve effecten heeft, kan niet worden achterhaald vanuit één discipline. Trimbos: ‘Onderzoek en beleid rondom digitale middelen en welzijn is verspreid over verschillende onderzoeksvelden en ministeries. Het expertisecentrum bundelt kennis en signaleert trends waar digitalisering en welzijnsthema’s elkaar raken. Daarnaast is er binnen het expertisecentrum aandacht voor ethisch, humaan ontwerp van digitale producten.’
Beleid
Ook het beleid rondom deze thema’s is in Nederland gefragmenteerd. Dit ligt namelijk bij verschillende ministeries, omdat de thema’s raken aan een breed scala aan wet- en regelgeving. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen zeer snel. Dat maakt dat het een uitdaging is op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en passend te reageren op nieuwe ontwikkelingen, aldus Trimbos. Een centrale plek waar kennis verzameld wordt en trends gevolgd worden, kan hierbij helpen. In het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn komt gebundelde, betrouwbare informatie beschikbaar over games, sociale media en andere digitale middelen in relatie tot gezondheid. De informatie geeft inzicht in mogelijke problemen én kansen, en kan gebruikt worden voor landelijk)beleid. Dat richt zich onder andere op het bevorderen van een gezonde digitale balans. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar individueel gedrag, maar ook naar de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars van digitale middelen. ‘Iedereen moet de digitale wereld kunnen vertrouwen, dus kennis van de digitale impact op onze gezondheid is van groot belang’, stelt het Trimbos-instituut.
Het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn is overigens niet het eerste expertisecentrum van het Trimbos-instituut. Daar bestaan ook al het Expertisecentrum Alcohol, het Expertisecentrum Mentale Gezondheid en het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET).
Lees ook andere artikelen over digitalisering in de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.