Het verkennend gesprek kan niet worden bekostigd vanuit het IZA want Transformatiegelden kunnen niet worden ingezet voor patiëntgebonden zorg, maar demissionair minister Conny Helder heeft kunnen regelen dat er een aparte prestatie voor komt in het zorgprestatiemodel. Die is er vanaf 2025.
Dat schrijft Skipr/Zorgvisie op 4 april. Minister Helder stuurde een brief hierover naar de Tweede Kamer als reactie op de noodkreet van GGz Breburg in Zorgvisie. Die instelling werkt al twee jaar met verkennende gesprekken in Mentale Gezondheidscentra. Samen met de hulpvrager wordt onderzocht wat de vraag precies is en welke hulp het meest noodzakelijk is. Het doel is om de wachtlijsten en de druk op de zorg aan te pakken.
Succes
Inmiddels heeft de ggz-instelling 3.500 verkennende gesprekken gehouden. Met succes. Een kwart van de hulpvragers bleek geen ggz nodig te hebben, maar behoefte te hebben aan schuldhulpverlening, buurthuisactiviteiten of steun uit het sociaal domein. Meer dan de helft kon geholpen worden binnen het kortdurende aanbod van het Mentale Gezondheidscentrum. Slechts 12 procent ging voor behandeling door naar een expertisecentrum.
Geen betaaltitel
Maar er is nog steeds geen betaaltitel voor. In Zorgvisie meldt GGz Breburg-bestuurder Alex de Ridder dat hij overweegt om de werkwijze terug te draaien als er geen vergoeding komt. Die gaat het IZA niet bieden. VWS zegt dat de transformatiegelden niet kunnen worden ingezet voor patiëntgebonden zorg. Patiëntgebonden zorg dient te worden gefinancierd uit de reguliere premiemiddelen.
Voor 2024
Om tot een passende oplossing te komen, heeft Helder gesprekken gevoerd met de betrokken partijen. Voor 2024 kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars gebruikmaken van de bestaande facultatieve prestatie in het zorgprestatiemodel. Zij moeten dan een gezamenlijke aanvraag doe bij de NZa. De inzet van professionals uit het sociaal domein kan via de Wmo worden bekostigd door gemeenten.
Lees ook andere artikelen over financiering van de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.