De wachtlijsten groeien in plaats van krimpen en de wachttijden nemen niet af. Er wordt teveel vergaderd en te weinig concreet gedaan voor mensen die de ggz nodig hebben. De hele Tweede Kamer was het daar op 11 april over eens tijdens het debat over de cruciale ggz en suïcidepreventie. De partijen worden er moedeloos van.
Ook demissionair minister Conny helder van VWS maakt zich grote zorgen over het personeelstekort in de ggz-sector en de toename van het aantal mensen met psychische problemen dat professionele hulp zoekt. Zij hoopt dat een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het financieel jaarverslag van VWS daar meer duidelijkheid over geeft. Dat wordt half mei openbaar gemaakt. Daarin worden ook financiële prikkels als het budgetplafond en Zprgprestatiemodel meegenomen. Helder erkende dat de problemen in de ggz groot en schrijnend zijn, maar volgens haar zijn en worden er wel degelijk ‘belangrijke stappen gezet’ om de wachttijden te verkorten. Ze voegde daar wel meteen aan toe dat het een proces van ‘hele lange adem is’.
Daadkracht
Twee weken geleden bracht de NZa naar buiten dat er in december 97.450 mensen met psychische problemen op een wachtlijst stonden. Dat is ruim 10.000 meer dan een jaar eerder. Meer dan de helft van hen moet langer op hulp wachten dan afgesproken. “Dit kaarten we keer op keer aan, maar er lijkt niets te gebeuren, terwijl er van alles wordt beloofd”, verzuchtte GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld, die ook namens D66 sprak. “Ik verwacht dat de minister met de vuist op tafel gaat slaan.” Ook de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, PVV, VVD en NSC, zijn geschrokken van de cijfers. Ze willen, net zoals de oppositie, meer actie en daadkracht van de minister. BBB was niet bij het debat aanwezig.
Cruciale ggz
Een week vóór het debat kwam minister Helder met een Kamerbrief over de voorgang van de aanpak voor cruciaal aanbod van complexe ggz. Daarin werd duidelijk dat onder meer VWS, de NZa, zorgverzekeraars, zorgverleners en zorgaanbieders tot afspraken zijn gekomen om te voorkomen dat dit aanbod verdwijnt. Dit moet al voor de zorginkoop in 2025 resultaat hebben voor acute zorg, outreachende zorg, beveiligde zorg, klinische zorg en hoogspecialistische zorg. De Nederlandse ggz, de NFU, de NVvP, de NVZ en ZN zullen in afstemming met MIND aan de slag gaan om de aanpak voor cruciale ggz verder uit te werken voor inkoopjaar 2026. Kamerleden geven aan dat afspraken fijn zijn, maar dat het hen vooral om concreet resultaat gaat en dat ze tot nu toe veel vertraging ervaren.
Zorgverzekeraars
Mirjam Bikker van ChristenUnie kaartte de rol van de zorgverzekeraars aan. Uit onderzoek van de NZa onder vier verzekeraars bleek dat geeneen volledig voldoet aan de zorgplicht. “Dus er is stelselmatig iets niet in orde”, aldus Bikker. NSC hekelde het marktmechanisme binnen het stelsel dat zorgverzekeraars ‘prikkels geeft om slechts het minimale te doen’. De hele Tweede Kamer wil dat de NZa actiever ingrijpt.
Lees ook andere artikelen over wachtlijsten in de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.