Een zogenaamd ‘eliminatiedieet’ is niet effectiever voor ADHD-problemen bij jonge kinderen dan gewone gezonde voeding. Dat blijkt uit onderzoek waarin kinderen van 5 tot 12 jaar oud een jaar behandeld zijn. In het eliminatiedieet zijn alle voedselallergenen en triggers zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen zoveel mogelijk verwijderd. Maar een gezonde voeding lijkt beter te werken en beter vol te houden op de lange termijn in vergelijking.
Dat meldt Karakter op 10 juli. Het TRACE-onderzoek is uitgevoerd door Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie in samenwerking met het RIVM en met diëtisten gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry Advances.
Kleurstoffen
Al lang bestaat het vermoeden dat er een verband is tussen voeding en druk gedrag. Ouders vinden soms dat hun kind een stuk drukker wordt na het eten van voeding waarin veel kleurstoffen zitten zoals snoep, chips of pudding. Ook is er steeds meer vraag naar de behandeling van ADHD zonder medicijnen. Daarom is in 2015 het TRACE-onderzoek gestart. In totaal deden 223 kinderen mee in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar. De studie is gefinancierd vanuit het EU- onderzoeksproject Eat2beNICE en door het ministerie van VWS.
Vermindering problemen
Onder de 84 kinderen die startten met het eliminatiedieet had 47 procent vermindering van ADHD problemen na één jaar. Voor de 81 kinderen die startten met het gezonde dieet was dit 64 procent. Aan het TRACE onderzoek deden ook 58 kinderen mee die gebruikelijke zorg kregen (voorlichting, ouderbegeleiding of medicatie) maar geen dieet. Voor 58 procent van hen was deze zorg effectief in het verminderen van ADHD problemen na één jaar.
Medicatie
Voor het merendeel van de kinderen die startten met het gezonde dieet is dit op de lange termijn niet voldoende om hun ADHD problemen te verminderen. Zo kreeg 41 procent van deze kinderen naast een dieet ook ADHD medicatie voorgeschreven. Dit is minder dan de kinderen die direct startten met gebruikelijke zorg en geen dieet. Van hen gebruikt 78 procent na één jaar ADHD medicatie. Bovendien eten de kinderen die startten met het gezonde dieet na een jaar meer vezels en minder suiker, vergeleken met de kinderen die startten met gebruikelijke zorg.
Lees ook andere artikelen over ADHD
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.