VWS is gestart met de campagne Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. Die is bedoeld om het landelijk meldnummer 0800-1205 onder de aandacht te brengen. Het meldpunt is er om mensen te helpen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving die verward of onbegrepen gedrag vertoond, maar waarbij geen sprake is van spoed.
Dat meldt het ministerie op 19 augustus. Door te bellen met het landelijk meldnummer krijgen mensen advies van deskundigen die meedenken of een melding maken bij de juiste hulpinstantie. Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is een landelijk telefoonnummer dat naar een meldpunt in de buurt doorschakelt.
Signalen
Mensen met verward of onbegrepen gedrag zijn door een opeenstapeling van problemen de grip op hun leven kwijt maar vragen meestal geen hulp. Zij hebben bijvoorbeeld dementie, een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Ook kunnen problemen als schulden, dakloosheid of het verlies van een dierbare een rol spelen. Soms kunnen mensen met verward of onbegrepen gedrag zorgen voor overlast of onveiligheid in hun omgeving waardoor omwonenden en naasten voor moeilijke situaties komen te staan. Dan is meestal de politie als eerste ter plekke. Zij zijn vaak niet de juiste instantie om verontrustende situaties in de toekomst te voorkomen. Door te bellen met het landelijk meldnummer komen signalen eerder op de juiste plek terecht waardoor mensen beter kunnen worden geholpen, aldus VWS. De deskundigen van het meldpunt geven melders advies en handelingsperspectief over hoe om te gaan met een dergelijke situatie.
Kwetsbare mensen
“De groep mensen met verward of onbegrepen gedrag is divers”, zegt staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport. “Niet iedereen waarover een melding wordt gedaan, heeft hulp vanuit de GGZ nodig. Sommigen zijn beter geholpen met hulp bij verslaving, schulden of een passende woning. Vaak gaat het om kwetsbare mensen die de juiste hulp nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Om die reden is het belangrijk dat hun omgeving weet waar ze het best naar toe kunnen gaan.”
De campagne is onderdeel van de aanpak voor mensen met verward of onbegrepen gedrag en is de komende weken te zien in supermarkten, huisartsenpraktijken, online, en te beluisteren op de radio. De campagnemiddelen zijn ontwikkeld in samenwerking met lokale meldpunten, beheerders van het landelijk meldpunt en ervaringsdeskundigen van MIND.
Lees ook andere artikelen over onbegrepen gedrag
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.