Insluiten en ook andere vormen van verplichte zorg doen veel met mensen die dit overkomt, hun naasten en zorgverleners. De Nederlandse ggz wil daarom verplichte zorg voorkomen. Beter inzicht helpt om meer van elkaar te leren.
Nieuwsuur besteedde op zondag 10 november aandacht aan insluiting in de ggz. Uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) herleidden zij dat het plaatsen van mensen in aparte prikkelarme ruimten vaker voorkomt.
Alle vormen van verplichte zorg, waaronder insluiten, schuren met waar zorgprofessionals voor staan. Het doet veel met degene die wordt ingesloten en diens naasten en tegelijkertijd ook met de zorgverlener die boven alles wil bijdragen aan iemands herstel. Zorgprofessionals in de ggz hebben een grote verantwoordelijkheid om mensen te ondersteunen bij hun behandeling. Dit betekent dat uitgangspunt is om het toepassen van verplichte zorg te voorkomen, bijvoorbeeld door eerder in te grijpen als het niet goed met iemand gaat. Als er geen andere mogelijkheden zijn, dient verplichte zorg zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk te duren.
Beter inzicht om verplichte zorg te voorkomen
Om verdere stappen te nemen in het voorkomen van verplichte zorg is ook de ggz gebaat bij inzicht in de verleende verplichte zorg. De IGJ bracht eerder dit jaar cijfers naar buiten rondom de registratie van verplichte zorg. Daarin constateerden zij dat het aantal registraties van insluiting toeneemt. Tegelijkertijd merkt de Nederlandse ggz dat zorgaanbieders verschillend omgaan met deze registratie en er dus nog geen harde conclusies uit de cijfers kunnen worden getrokken. Dat komt doordat het registreren van verplichte zorg een heel ingewikkeld systeem is, waarbij eenduidigheid nu nog ontbreekt. Ook zorgprofessionals willen graag inzicht in de huidige situatie omdat dit hen kan helpen om van elkaar te leren en onverminderd in te blijven zetten op het voorkomen van verplichte zorg.
Ontwikkelingen en ambitie blijven overeind
Zorgprofessionals werken ondanks deze complexe registratie en de tekorten aan personeel hard aan het voorkomen van verplichte zorg. De Nederlandse ggz maakt ontwikkelingen mogelijk door deelname aan de Coalitie Voorkomen Verplichte Zorg. Deze samenwerking organiseert jaarlijkse bijeenkomsten waarbij goede voorbeelden worden beloond en gedeeld. Zo werken we er elke dag aan om iedereen die het op enig moment in diens leven nodig heeft een veilige en waardige omgeving te bieden om te herstellen.
Bron: de Nederlandse ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.