Het geld dat niet wordt ingezet voor samenwerkingsverbanden, moet voor een deel worden gebruikt voor leerlingen met autisme. Dat is vorige week bepaald door de Tweede Kamer.
Een grote meerderheid nam een motie aan om de onbenutte reserves voor passend onderwijs in te zetten voor de zogenaamde ‘autisme-aanpak’. Dat is een aanpak ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO). Het moet de ondersteuning van leerlingen met autisme in het onderwijs sterk gaan verbeteren.
Thuiszitters
Die aanpak werd eerder gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Namens de NVA spraken tijdens die bijeenkomst ook twee ervaringsdeskundige jongeren over de noodzaak om leerlingen met autisme betere ondersteuning te bieden, zowel in het reguliere als in het speciale onderwijs. Ook vroegen zij nadrukkelijk aandacht voor de vele thuiszitters met autisme. Ondersteuningsaanbod voor thuiszitters en voorkomen dat leerlingen met autisme uitvallen in het onderwijs is een belangrijk onderdeel van de autisme-aanpak, aldus de NVA.
Geld
Tijdens een eerder Kamerdebat beloofde toenmalig minister van onderwijs Mariëlle Paul met de NVA in gesprek te gaan over de verbeteringen die nodig zijn voor leerlingen met autisme. Sindsdien zijn er enkele gesprekken geweest en ontwikkelden de NVA en LBVSO gezamenlijk de autisme-aanpak. Geld voor deze aanpak is tot nu toe niet toegezegd. Sterker nog, het ministerie laat weten dat er op dit moment geen middelen voor vrijgemaakt kunnen worden. Op de ondersteuning van thuiszitters wordt door dit kabinet zelfs bezuinigd. Dit raakt kinderen en jongeren met autisme direct. Uit onderzoek van de NVA blijkt dat maar liefst één op de zes zonder onderwijs thuis zit. Zonder gerichte maatregelen dreigt hun aantal verder toe te nemen.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.