De Wet verplichte ggz (Wvggz): handreikingen, informatie en links.Laatste update: 24 november 2020.
Bart Vuijk en Willem Gotink volgen de ontwikkelingen in de Wvggz voor GGZ Totaal. Zij schreven er de volgende artikelen over (nieuwste bovenaan):
November 2020: “Die wet is maar een heel klein gedeelte van wat er zou moeten gebeuren” Oktober 2020: ‘Ik heb nog niet kunnen constateren dat een cliënt met de hoorplicht is opgeschoten' Juni 2020: ‘Als politie halen wij de angel eruit, daarna is de zorg aan zet' Mei 2020: Kun je TBS omzetten in een Wvggz-zorgmachtiging? April 2020: ‘Op papier wordt je erbij betrokken, maar uiteindelijk gingen we met lege handen naar huis’ Maart 2020: 'Hoorplicht in nieuwe Wet verplichte ggz werkt niet'. * Februari 2020: 'Wat belangrijk is, is dat we het een kans geven'. * Februari 2020: ‘Een crisisopname is een snelkookpan, een enorme heksenketel van snel en heftig’. * Oktober 2019: Dwangbehandeling aan huis kan alleen bij vrijwillige medewerking patiënt * Oktober 2019: De BOPZ heeft nog maar tien weken te gaan!. * Mei 2019: Wet zorg en dwang en Wet verplichte ggz: beren op de weg
Handreiking VNG verkennend onderzoek
Handreiking VNG crisismaatregel
Handreiking Plan van Aanpak van MIND
Handreiking Wet Zorg en Dwang voor zorgaanbieders
Handreiking voor cliëntenraden
Brochure voor naasten, door de Familie Vertrouwens Persoon Implicaties Wvggz voor jeugd
Dwangindezorg.nl
Het is crisis thuis!
Waarom de Wet verplichte ggz mensenrechten schendt.
Van Bopz tot Wvggz
Is er een belangrijke website of informatie die je mist over de Wet verplichte ggz?
****************************************************************************************** Al langere tijd was er kritiek op de BOPZ: veel mensen konden niet de zorg krijgen die zij nodig hebben, bovendien kon gedwongen behandeling alleen plaatsvinden in het ziekenhuis. Ook bleken er (te) grote verschillen tussen verschillende groepen waarbij verplichte zorg in het geding is. Een ander probleem was het grote aantal mensen met psychische problemen die wegens een strafbaar feit in de gevangenis zaten, al dan niet met TBS, en die eigenlijk thuishoren in de GGZ.
De drie wetsvoorstellen zijn in januari 2018 in de Eerste Kamer gezamenlijk behandeld en aangenomen. Dat heeft de nodige moete gekost: zo werd het voorstel voor de Wet Verplichte GGZ (WVGGZ) al in juni 2010 aan de Tweede Kamer aangeboden. De Wet Forensische Zorg is in werking getreden op 1 januari 2019, de andere twee wetten (de Wet Verplichte GGZ de Wet Zorg en Dwang) zijn 1 januari 2020 ingegaan.
| De volledige wetteksten: |
Neem contact op | Op de hoogte blijven?Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!
Disclamer & privacy Hoe gaan we met jouw gegevens om? | Het laatste nieuwsZoeken
Social media
|
Weesperzijde 10-H | 1091 EA Amsterdam | info@ggztotaal.nl | Webdesign PEW |