De zeven gemeenten die samen de regio FoodValley vormen, hebben bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan van een datalek. De melding betreft een verkeerd geadresseerde mail met GGZ-beschikkingen van 6.000 jeugdige inwoners.
De informatie kwam terecht bij drie beroepskrachten in de zorg en bij zeven ambtenaren. Ze waren geen van allen bevoegd tot het inzien van het GGZ-register. Het risico dat de gelekte lijst met namen van 6.000 jeugdige GGZ-cliënten in verkeerde handen zou vallen, was volgens de regio FoodValley uiterst klein.
Vertrouwelijke mail
De vertrouwelijke mail kwam onbedoeld terecht bij een huisarts, twee aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en zeven ambtenaren, zeggen de FoodValleygemeenten in een toelichting op het datalek.
Ambtsgeheim
Doordat zowel de huisarts als de zorgprofessionals geheimhoudingsplicht hebben en gemeenteambtenaren gehouden zijn aan hun ambtsgeheim, lag misbruik van de gegevens niet in de rede, aldus de regio. De verkeerd geadresseerden zijn meteen na het ontdekken van het datalek persoonlijk benaderd met het verzoek de mail te verwijderen en het GGZ-bestand te vernietigen.
Problemen
Alle tien verklaarden dat ze het document niet verder hadden verspreid. De cliënten op de lijst zijn niet afzonderlijk op de hoogte gesteld van de privacyschending, om te voorkomen dat jongeren die buiten medeweten van hun ouders psychische hulp ontvangen, in de problemen komen.
Tot de regio Food Valley behoren de gemeenten Ede, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Wageningen, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk. Wageningen werkt met betrekking tot de jeugdzorg echter niet samen met de andere Food Valley gemeenten, maar met Arnhem en omstreken.
Bron: De Gelderlander