Meningsverschillen over een nieuw aan te stellen bestuurslid dat leidt tot een schorsing van het huidige bestuur en een opleiding psychiatrie die tijdelijk is stilgelegd vanwege klachten van huidige en oud-studenten over een onveilig leerklimaat. De Eindhovense ggz-instelling GGzE heeft het niet makkelijk.
Twee weken geleden meldde het Eindhovens Dagblad dat de Raad van Bestuur van GGzE op non-actief was gesteld door de Raad van Toezicht. Er zou een onherstelbare vertrouwensbreuk binnen de organisatie zijn ontstaan. De bron van het conflict draait om het profiel van de nog aan te stellen nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht wil een bestuurlijk zwaargewicht, terwijl men in de organisatie meer belang hecht aan iemand die inhoudelijk van wanten weet. De cliënten- en ondernemingsraad sluiten zich bij de opvatting van het huidige bestuur aan en wijten de crisis volledig aan de zeven leden van de Raad van Toezicht. Zij stellen dat binnen de organisatie geen breed draagvlak is voor het ontslag van de bestuurders en de benoeming van een interim bestuurder. ‘De Raad van Toezicht brengt de continuïteit en de kwaliteit van zorg voor kwetsbare cliënten in gevaar’, schrijven de cliënten- en ondernemingsraad in een persbericht. Ondertussen zijn de cliëntenraad en ondernemingsraad naar de Ondernemingskamer gestapt, vermoedelijk wordt de zaak daar behandeld.
Zorgen en kritiek
Er is brede kritiek op de handelswijze van de Raad van Toezicht. Skipr weet te melden dat belangenvereniging De Nederlandse GGZ een vertrouwelijke brief aan de Raad van Toezicht heeft gestuurd waarin voorzitter Ruth Peetoom schrijft het huidige bestuur volledig te steunen. Peetoom zou daarin Machteld Ploeg, één van de op non-actief gestelde bestuurders, omschrijven als “goede bestuurder met ervaring” wiens bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg als “zeer waardevol gezien” wordt gezien. Peetoom vraagt dan ook het besluit te heroverwegen. Overigens is Machteld Ploeg óók bestuurslid van De Nederlandse GGZ, waarvan Peetoom voorzitter is.
Naast kritiek vanuit De Nederlandse GGZ, de cliëntenraad en de ondernemingsraad baart de crisis bij GGzE ook de samenwerkingspartners in Zuidoost-Brabant grote zorgen. In het Eindhovens Dagblad zegt voormalig huisarts Maarten Klomp dat het op non-actief zetten van de bestuurders een groot risico met zich meebrengt voor de continuïteit van het project Vitaal in Brainport. Bij dit project wordt geëxperimenteerd met allerlei gezondheidsbevorderende initiatieven die antwoord moeten geven op de alsmaar stijgende zorgkosten en de toenemende krapte aan zorgpersoneel. Inmiddels werken ruim zeventig organisaties in Zuidoost-Brabant mee. Het streven is om te zorgen dat inwoners leren hoe ze gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Een van de doelen is om in 2040 in deze regio gemiddeld vijf jaar langer in goede gezondheid te leven. GGzE is een van de kartrekkers, aldus Klomp.
Op de website van GGzE schrijft de Raad van Toezicht ”zich terdege bewust te zijn van de impact die dit besluit heeft voor de organisatie en de individuele medewerkers. De nieuw te benoemen interim bestuurder zal samen met het directieteam de benodigde aandacht blijven geven aan alle zaken.”
Problemen rond opleiding
Alsof de bestuurscrisis niet voldoende is, kwam Omroep Brabant deze week naar buiten met het bericht dat de opleiding psychiatrie bij GGzE in Eindhoven is geschorst na klachten over een ’onveilig leerklimaat’. Die klachten zijn ingediend door huidige en oud-artsen in opleiding tot specialist. De Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de opleiding na onderzoek onder intensief toezicht gesteld en heeft bepaald dat er tijdelijk geen nieuwe artsen in opleiding worden toegelaten. GGzE heeft bezwaar aangetekend.
De klachten gaan onder andere over de samenwerking met hoofdopleider Machteld Marcelis. Zij is hoogleraar aan Maastricht University en heeft haar werk als hoofdopleider bij GGzE tijdelijk neergelegd. Er is een vervanger aangesteld. Wat de klachten precies zijn, is niet bekend.
Op de website van GGzE: ”GGzE is bekend met signalen van een onveilig opleidingsklimaat bij onze opleiding tot psychiater. We vinden een veilig werk- en opleidingsklimaat essentieel. We nemen die signalen zeer serieus en zijn dan ook direct aan de slag gegaan.”
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.