Het is vandaag, 10 oktober 2022, precies dertig jaar geleden dat de eerste ’World Mental Health Day’ plaatsvond. In het Nederlands: de Dag van de Geestelijke Gezondheid. World Mental Health Day was een uitvinding van de World Federation for Mental Health en bedoeld om psychische problematiek wereldwijd onder de aandacht te brengen. In 1992 gebeurde dat door middel van een twee uur durende internationale teleconferentie met landen op het Amerikaanse continent.
Achterliggend was de gedachte dat er nog steeds een taboe rust op psychische problemen en dat goede voorlichting en erover kunnen praten van groot belang is. In feite is dat ook nog steeds de doelstelling van deze dag: psychische problematiek meer bekendheid te geven onder het grote publiek; de kennis over psychische problemen te vergroten en vooroordelen te bestrijden en mensen te stimuleren informatie te zoeken en ze de weg wijzen naar hulp. Ook GGZ Totaal staat achter deze doelstelling.
-----------------------
De overige artikelen in dit magazine vind je hier
-----------------------
Wereldwijd
Net als vorig jaar nam de WHO dit jaar de COVID-19-pandemie mee in de bespreking van de internationale dag. De organisatie schrijft: ”De pandemie eist zijn tol van onze geestelijke gezondheid eist en zal dat blijven doen. World Mental Health Day 2022 biedt ons de mogelijkheid om opnieuw verbinding te maken en onze inspanningen om de geestelijke gezondheid te beschermen en te verbeteren opnieuw op te starten. Veel aspecten van geestelijke gezondheid zijn op de proef gesteld. Al vóór de pandemie in 2019 begon, leefde naar schatting wereldwijd één op de acht mensen met een psychische stoornis. Tegelijkertijd waren de beschikbare instanties, vaardigheden en financiering voor geestelijke gezondheidszorg schaars en ver beneden wat nodig is, vooral in lage- en middeninkomenslanden.
De COVID-19-pandemie heeft tot een wereldwijde crisis voor de geestelijke gezondheid geleid, waardoor stress op korte en lange termijn wordt aangewakkerd en de geestelijke gezondheid van miljoenen wordt ondermijnd. De toename van zowel angst- als depressieve stoornissen wordt geschat op meer dan 25% tijdens het eerste jaar van de pandemie. Tegelijkertijd is de geestelijke gezondheidszorg ernstig verstoord en is de behandelingskloof voor psychische aandoeningen groter geworden (bron: WHO)
Als slogan voor de Dag van de Psychische Gezondheid heeft de WHO: ”Maak van geestelijke gezondheid en welzijn voor iedereen een wereldwijde prioriteit”. Vorig jaar was dat: ”Mental health care for all: let’s make it a reality.”
Nederland
In Nederland werd de landelijke dag vooral georganiseerd door de preventie-afdelingen van de Riagg’s en later de grote ggz-instellingen. Gaandeweg verloor de dag aan impact, tot MIND het in 2017 weer oppakte en er samen met Human en 3FM een hele week van maakten. Het thema: #OpenUp. Meer over de week vind je hier.
Week van de Psychiatrie
Naast deze ’week van de geestelijke gezondheid’’, bestaat er ook een ’Week van de Psychiatrie, die dit jaar van 21 tot 26 maart gehouden werd. Ook bij deze week is MIND betrokken. Deze week vindt zijn oorsprong in het antiautoritaire denken van de jaren zestig. Aan de golf van kritiek op bestaande maatschappelijke structuren ontkwam ook de psychiatrie niet. Tegenover de bestaande zorg ontwikkelde zich een kritische beweging, waarvan Jan Foudraine en Carel Muller belangrijke exponenten waren. Foudraine publiceerde in 1971 de bestseller ‘Wie is van hout’, waarin zowel de wijze waarop in Nederland met psychiatrische patiënten werd omgegaan als de opleiding tot psychiater, wordt bekritiseerd. Volgens Foudraine zouden psychiatrische cliënten veel meer gelijkwaardig moeten worden benaderd door psychiaters en verpleegkundigen. Carel Muller was in diezelfde tijd directeur van Dennendal op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Ook hem stond een veel humanere benadering van de zorg voor ogen in een gemeenschap, waar pupillen en verpleegkundigen ongedwongen met elkaar samenleefden.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.