Uit het eindrapport “Tussen ongeloof, ondersteuning en opsporing: over georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen’’ blijkt dat georganiseerd en sadistisch misbruik van minderjarigen bestaat, maar is er geen bewijs gevonden voor satanische rituelen. Wel zijn de minderjarigen waarschijnlijk slachtoffer van indringende, traumatiserende ervaringen. De commissie doet verschillende aanbevelingen in het eindrapport dat in december is aangeboden aan minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid). Commissie Hendriks adviseert onder andere een algemeen meldpunt in te stellen voor seksueel geweld en stuurt op een nauwere samenwerking tussen de verschillende politieonderdelen in zaken waar het gaat om georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen.
Sociale impact slachtoffers
Ongeacht of de verhalen van slachtoffers in volle omvang kloppen, is het waarschijnlijk dat zij slachtoffers zijn van indringende, traumatiserende ervaringen. In veel gevallen wordt hun sociale functioneren ernstig belemmerd: scholing wordt niet afgemaakt, een baan vasthouden is moeilijk en relaties worden vermeden of lopen stuk. Psychiatrische problemen zoals depressie en PTSS worden vaak gemeld door slachtoffers en therapeuten.
Aanbevelingen
De commissie doet verschillende aanbevelingen in het eindrapport, waaronder het instellen van een algemeen meldpunt voor seksueel geweld. Verder adviseert de commissie een nauwere samenwerking tussen de verschillende politieonderdelen in zaken waar het gaat om georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen. Ook wordt het advies gegeven om tot de oprichting te komen van een wetenschappelijk kenniscentrum waar zowel de politie als hulpverleners om advies kunnen vragen in zaken van (georganiseerd) seksueel misbruik. Mede hierdoor kan de kans op een succesvolle aangifte van georganiseerd seksueel misbruik worden vergroot. Tot slot doet de commissie aanbevelingen voor hulpverlening voor degenen die aangeven slachtoffer te zijn van georganiseerd sadistisch misbruik. Onderzoeker Dr. Anne-Marie Slotboom hoopt met het onderzoek de nodige impact te kunnen maken. ’’We hopen als commissie dat de aanbevelingen in dit rapport leiden tot meer aandacht voor het leed van slachtoffers van georganiseerd misbruik, een betere aangifte procedure, samenwerking tussen zedenpolitie en mensenhandel waar nodig en een betere professionele hulpverlening voor slachtoffers van georganiseerd seksueel misbruik.’’
Onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is onder meer een uitzending van het VPRO-radioprogramma Glasscherven en Duistere rituelen van Argos uit 2020, waarin verschillende slachtoffers hun verhaal deden. Zij spraken over ernstig seksueel misbruik, martelingen en zelfs het offeren van baby’s. De Tweede Kamer drong vervolgens aan op een onderzoek naar de aard en omvang van het verschijnsel. Er was, en is, veel discussie of de meldingen wel volledig de waarheid zijn. De tijdelijke onderzoekscommmissie Hendriks werd vervolgens ingesteld op 1 april 2021 door minister Grapperhaus.
Commissie Hendriks, bestaande uit voorzitter emeritus-hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie Prof. dr. Jan Hendriks (VU), Dr. Anne-Marie Slotboom (VU) en Prof. dr. Trudy Mooren (UU), had als opdracht om de beschikbare informatie over het onderwerp in kaart te brengen en een advies te geven over opsporing en het instellen van een meldpunt.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.