overzicht

De Bibliotheek

bibliotheek

Gepubliceerd: 12-06-2023

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Hoarding, opruimen en ordenen met problematische verzamelaars
Hilde Verdijk, Klazien Lambregtse, Annelie Brummer, Ingrid Tielemans, Divya van den Berg, Menno Norden

Twee tot vijf procent van de bevolking lijdt aan verzamelstoornis of hoarding. Hun huis staat vol met grote hoeveelheden spullen. Vaak met zó veel dat het dagelijks leven er moeilijk of onmogelijk door wordt. Niet alleen huisgenoten, maar ook familie of buren kunnen last krijgen van iemands obsessie voor verzamelen en bewaren. Wie ervaring heeft met mensen met hoardingproblematiek weet dat snelle oplossingen vaak niet werken. Het begeleiden van iemand met deze stoornis zijn kennis, ervaring, geduld en uithoudingsvermogen nodig. Er is namelijk niet één standaardoplossing die altijd werkt.

In dit boek leggen vijf gespecialiseerde organizers en een psycholoog uit wat er gebeurt bij mensen die problematisch verzamelen. Aan de hand van verhalen uit de praktijk en in heldere bewoordingen presenteren ze welke methoden er zijn om op een goede, effectieve en respectvolle manier orde te scheppen in de chaos.
Lees meer...

 

Iedereen autistisch
Auteur: Gijs Lauret

Is iedereen autistisch? Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan tot ernstige problemen leiden, maar kent tegelijkertijd vele gedaanten. In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen. Aan de hand van zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk laat Gijs Lauret zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. 
Iedereen autistisch beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.
Lees meer...

 

Onuitwisbaar. Acceptatie van (micro)trauma in ons leven.
Marjon Kuipers-Hemken & Ingrid de Jong MSc  

Trauma, stress en gedrag zijn nauw met elkaar verbonden. Traumatische gebeurtenissen kunnen langdurige stressreacties veroorzaken die het vermogen van het brein om adequaat te reageren op nieuwe situaties kunnen verstoren. Kennis hiervan is van cruciaal belang voor het begrijpen van de effecten van trauma op mentale en fysieke gezondheid. Met het herkennen en erkennen van (micro)trauma kan veel leed worden voorkomen. Ook biedt het kansen om vanuit traumaperspectief naar diagnostiek te kijken.

Onuitwisbaar biedt nieuwe inzichten (wetenschappelijk onderbouwd), die nog niet allemaal even bekend zijn. Niet onbelangrijk is ook de invloed van trauma bij ouders en ook bij de professionals zelf. We kunnen allemaal belast zijn, schuldgevoel is niet nodig, maar bewustwording wel.

De auteurs gaan uitgebreid in op trauma en zaken als: prikkelgevoeligheid, veiligheid, aandacht, gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, stemgebruik, psychofysiologie, emoties, gedragspatronen, behoeftes en relaties. Ook leggen ze de link met psychische problematiek als verslaving, zelfbeschadiging, suïcidegedachten. Tot slot worden therapieën om trauma en stressgevoelens te reduceren besproken.
Lees meer...

 

ACT in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie
Denise Matthijssen

Is er iets mis met jou en je relatie als je soms worstelt? Nee. Liefdesrelaties zijn nu eenmaal vaak ingewikkeld. Hoe ga je daarmee om? Je onbegrepen voelen, strijden, op elkaar vitten: relatiegedoe, we kennen het allemaal. Waar de een bang is om te eindigen als onderdeel van een ‘ANWB-stel’ met dezelfde outfit en hobby’s, vreest de ander dat geklaag en terugkerende ruzies  op de lange duur de relatie zullen ondermijnen. Hoe blijf je verbonden zonder samen te smelten tot een tweekoppig monster? Hoe zorg je ervoor dat er ruimte is voor eigenheid, met respect voor de ander? Hoe zorg je voor veilige intimiteit waarin het af en toe ook nog spannend is in bed?

ACT in love is een praktisch zelfhulpboek met informatie, oefeningen en tips die je direct kunt gebruiken om je relatie te verbeteren. Met technieken uit de acceptance and commitment therapy (ACT) leer je te focussen op wat je zelf wilt, en keuzes te maken die zelfvertrouwen geven. Je ontdekt hoe je kunt stoppen met onhandige gewoonten en ‘daar-gaan-we-weer-patronen’. Vanuit innerlijke rust en meer tevredenheid – dus vanuit een goede relatie met jezelf – stop je met het wijzen naar de ander en neem je het heft in eigen handen.
Lees meer...

 

Krachtige mensen in beweging. Geschiedenis van de patiënten- en cliëntenbeweging in Amsterdam.
Marian Vink & Daan Stremmelaar

Al decennialang strijden patiënten en cliënten in Amsterdam voor emancipatie en participatie. Voor niet langer praten over maar praten met, voor een inclusieve en toegankelijke stad. Het veroveren van een plaats aan de overlegtafel ging niet zonder slag of stoot. Oude patronen bleken moeilijk te doorbreken en de belangen botsten behoorlijk. Dit boek biedt een kijkje achter de schermen bij de patiënten- en cliënten- organisaties van Amsterdam. De auteurs brengen de ontwikkeling van de belangenbehartiging van mensen met psychische of psychiatrische kwetsbaarheden, dak- en thuislozen, mensen met een chronische ziekte of fysieke handicap, mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en mantelzorgers gedetailleerd in kaart, vanaf de eerste emancipatie- bewegingen tot het heden.Mensen met een beperking worden nogal eens neergezet als afhankelijk, onmondig en een kostenpost. Het tegendeel wordt hier bewezen: het zijn krachtige mensen in beweging. Burgers die door hun inzet de stad Amsterdam en zijn sociale geschiedenis mede hebben vormgegeven.
(Uitgegeven maart ’22)
Lees meer...
 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek

Overig nieuws


07-01-2025 - Mensen met PTSS hebben hoger risico op hart- en vaatziekten
06-01-2025 - Aanvraag euthanasie bij psychisch lijden eindigt vaker in suïcide
06-01-2025 - Twee nieuwe leden in raad van toezicht GGZ Delfland
06-01-2025 - Kees van der Staaij start als toezichthouder bij Eleos
06-01-2025 - Jongeren verzwijgen ADHD, autisme of depressie bij rijexamen
20-12-2024 - De Nederlandse ggz blijft aan tafel voor uitbreiding IZA
19-12-2024 - Nieuwe behandelvorm voor therapieresistente OCD lijkt wel effectief
19-12-2024 - Handhaving schijnzelfstandigheid iets verzwakt
18-12-2024 - Nieuwe data toegevoegd aan openbare ggz-cijfers
17-12-2024 - Ernstige zorgen over opnamestops door zzp-wet
17-12-2024 - Kerstkaartenactie voor cliënten Pro Persona in Wolfheze
16-12-2024 - Denken en doen
16-12-2024 - Patronen doorbreken in de ggz
16-12-2024 - Privacywet en de ‘dichtbijen’
16-12-2024 - Winter
16-12-2024 - Dopamine, verlangen en verslaving; werken aan herstel
16-12-2024 - De podcasts
16-12-2024 - De bibliotheek
13-12-2024 - Cliëntenstop bij GGZ Rivierduinen door tekort zzp’ers
12-12-2024 - Ombudsman: Meer geld voor ondersteuning familie van veteranen
11-12-2024 - Programma Groen voor Gezondheid van start
10-12-2024 - Eirini Karyotaki hoogleraar Psychopathologie en precisie-interventies
09-12-2024 - MIND Korrelatie wordt MIND Hulplijn
09-12-2024 - Ongebruikte samenwerkingsgelden gaan naar autisme-aanpak
09-12-2024 - Jongeren met suïcidaliteit gaan vaker naar huisarts
06-12-2024 - Extra druk op ggz nu gemeenten stoppen met IZA
06-12-2024 - Rebecca Vlagsma in bestuur GGz Breburg
06-12-2024 - Contractering ggz met zorgverzekeraars verloopt moeizaam
05-12-2024 - Inspectie vraagt om aandacht voor infectiepreventie in de ggz
04-12-2024 - Nieuwe directeur bedrijfsvoering bij Transfore
04-12-2024 - ZonMw-subsidie voor Hoofd Hart Hormonen

Laatste nieuws

Tagcloud


  • adhd
  • autisme
  • congres
  • corona
  • dementie
  • depressie
  • financiering
  • jeugdzorg
  • suicide
  • verslaving

Zoeken in nieuws


Zoek

Contactgegevens

LET OP: GGZ Totaal is geen instelling voor behandeling of begeleiding. Neem daarvoor contact op met de eigen behandelaar of huisarts.
t: 06-22069239
info@ggztotaal.nl

Deel deze pagina

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Mensen met PTSS hebben hoger risico op hart- en vaatziekten

  • Aanvraag euthanasie bij psychisch lijden eindigt vaker in suïcide

  • Twee nieuwe leden in raad van toezicht GGZ Delfland

  • Kees van der Staaij start als toezichthouder bij Eleos

  • Jongeren verzwijgen ADHD, autisme of depressie bij rijexamen

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio