Uit promotieonderzoek van Marieke Niemantsverdriet, psychiater en senior schematherapeut bij Pro Persona, blijkt dat hallucinaties en wanen frequent worden ervaren door patiënten met een borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS), respectievelijk 43 en 24%. Hallucinaties bij patiënten met BPS hebben vaak een verbaal agressieve inhoud en patiënten lijden er serieus onder. Patiënten met BPS en hallucinaties doen vaker suïcidepogingen en hebben volgens de promovenda meer klinische opnames nodig dan BPS-patiënten zonder hallucinaties. Hallucinaties zijn geassocieerd met een posttraumatische stressstoornis en met emotionele mishandeling in de kindertijd, maar niet met comorbide stemmingsstoornissen of een stoornis in het gebruik van middelen. Bij EEG-onderzoek werden neurobiologische afwijkingen gevonden bij BPS-patiënten met auditief verbale hallucinaties. Dat concludeert Marieke Niemantsverdriet in haar promotie-onderzoek waar zij 29 september op zal promoveren.
Auditief verbale hallucinaties worden bij meer dan een derde van de BPS-patiënten die last hebben van deze symptomen, niet besproken tijdens behandelcontacten met de arts of psychiater. Ook ontvangt meer dan de helft van de patiënten met ernstige auditief verbale hallucinaties hiervoor geen behandeling.
Marieke Niemantsverdriet pleit ervoor de term ”pseudo-hallucinaties” niet meer te gebruiken, maar de aandacht te richten op het zorgvuldig in kaart brengen van de karakteristieken en lijdensdruk van deze symptomen bij de individuele BPS-patiënt. In afwachting van onderzoek naar effectiviteit van behandelingen van psychotische symptomen bij deze doelgroep, kunnen behandelaren de “generieke module Stemmen horen” gebruiken om samen met de patiënt een behandelplan voor deze symptomen op te stellen.
Vrijdag 29 september om 13.00 verdedigt Marieke Niemandtsverdriet haar proefschrift ’What about the voices? An exploration of positive psychotic symptoms in patients with borderline personality disorder’.aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. De promotie is hier live te volgen.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.