Een studie van het Nederlands Jeugdinstituut biedt aanwijzingen dat wijkteams met ambulante ondersteuning kunnen bijdragen aan het terugdringen van specialistische jeugdhulp. Vier op de vijf wijkteams geeft kortdurende steun of hulp. Die zijn beter in staat om verborgen hulpvragen te achterhalen van jongeren met een migratieachtergrond of met een lage sociaaleconomische status.
Dat blijkt uit de literatuurstudie die het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) op 31 januari publiceerde. Het NJi bekeek dertien verschillende onderzoeken. Daaruit valt overigens geen conclusie te trekken over de uiteindelijke resultaten die wijkteams boeken met kinderen, jongeren en gezinnen, zo benadrukt het NJi. Het is niet duidelijk of die resultaten niet worden bijgehouden, of dat ze niet openbaar worden gemaakt.
Taakopdracht
Over hoe toegankelijk, tijdig en passend de steun van het wijkteam is, lopen de signalen uiteen van positief tot kritisch. Daarnaast verschilt het per wijkteam hoe stabiel de taakopdracht in de loop van de tijd is. Ook zijn er verschillen in de manier waarop wijkteams monitoren en hoe zelfstandig professionals beslissingen mogen nemen.
Kwaliteit meten
De onderzoekers van het NJi breken een lans voor meer kennis over de activiteiten en resultaten van wijkteams. Ze zouden van gemeenten en bestuurders de ruimte moeten krijgen om hun resultaten zelf beter en meer transparant bij te houden. ‘Niet ter verantwoording, maar om er samen van te leren en de hulp verbeteren’, aldus het NJi. Wijkteamprofessionals zouden met collega’s moeten definiëren wat kwaliteit is en hoe die het beste is te meten.
Lees ook andere artikelen over jongeren en ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.