MIND, de Nederlandse ggz, Jeugdzorg Nederland en NIP kunnen zich vinden in een aantal ambities in het nieuwe regeerprogramma. Toch zijn ze kritisch, want het kabinet toont gebrek aan visie en concrete maatregelen. De financiële onderbouwing ontbreekt nog, dus het is nog maar de vraag waar straks budget voor wordt vrijgemaakt.
De geestelijke gezondheidszorg wordt in het nieuwe regeerprogramma van PVV, VVD, NSC en BBB – dat vrijdag 13 september werd gepresenteerd – geen enkele keer expliciet genoemd, terwijl er ruim honderdduizend mensen met psychische klachten wachten op hulp. MIND vindt dat wel bizar. Zo is het onduidelijk hoe het nieuwe kabinet de cruciale ggz ziet, maar ook hoe het aankijkt tegen het voorkomen van psychische klachten. Het regeerprogramma wijdt een aparte passage aan verward en onbegrepen gedrag. Daarin wordt scherpere triage genoemd als oplossing en verbetering van de aansluiting op de reguliere en forensische zorg. Die intentie is mooi, vindt MIND, maar ook hier is het weer de vraag of daar budget voor wordt vrijgemaakt.
Wachttijden
De Nederlandse ggz is verbaasd dat het kabinet het terugdringen van wachttijden niet als prioriteit benoemt. De branchevereniging is wel tevreden over het kabinetsplan om het IZA te verbreden en meer aandacht te besteden aan de koppeling tussen zorg en welzijn. Het plan om de administratiedruk in de zorg te halveren wordt met gejuich ontvangen. Ook is het goed dat het kabinet zich inzet voor de mentale gezondheid van alle Nederlanders met extra aandacht voor jongeren en studenten, vindt de Nederlandse ggz, maar de concrete uitvoering van deze plannen is nog onduidelijk.
Jeugdzorg
Jeugdzorg Nederland is blij dat het Kabinet Schoof verder wil gaan met de transformatie van de gesloten jeugdzorg en het verminderen van het aantal uithuisplaatsingen. De branchevereniging mist wel een brede, domeinoverstijgende visie op de jeugd om structurele oplossingen te bieden voor de overkoepelende problemen in de jeugdzorg. Jeugdzorg Nederland doet een beroep op het kabinet om hierin voortouw te nemen en samenwerking met onderwijs, gemeenten, wijkteams, schuldhulpverlening en volwassenenzorg aan te jagen. Het kabinet zou meer moeten investeren in regionale multidisciplinaire zorgnetwerken, inzetten op kleinschalige gezinsgerichte zorg, werken aan passende aanpak voor jeugdbescherming en – reclassering. Om personeelstekorten in de jeugdzorg tegen te gaan, zouden er meer opleidingsplaatsen voor zijinstromers moeten komen.
Investeren
Het NIP, de beroepsvereniging van psychologen, is teleurgesteld over het gebrek aan oplossingen voor het verbeteren van de mentale gezondheid in onze samenleving en het gebrek aan echte oplossingen voor de knelpunten waar we in de zorg mee kampen. Problemen zoals beperkte toegankelijkheid, financieringsdruk en personeelstekorten worden wel genoemd in de plannen van deze regering maar er worden nauwelijks oplossingen geboden, aldus het NIP. Het roept het kabinet op om te investeren in mentale gezondheid, zorgmedewerkers en een duurzaam zorgstelsel dat ruimte biedt voor innovatie en preventie.
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.