Het kabinet negeert de problemen van kinderen en jongeren met autisme die langdurig niet naar school gaan. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Vorige week werden er extra bezuinigingen aangekondigd op de ondersteuning van deze thuiszitters, in plaats van extra geld beschikbaar te stellen voor een specifieke aanpak voor kinderen en jongeren met autisme.
Uit een rapport dat de NVA dit voorjaar presenteerde, blijkt dat één op de zes kinderen en jongeren met autisme thuiszitter is. Er is dringend actie nodig, want zonder gerichte maatregelen, een preventieve aanpak en voldoende geld zal het aantal verder toenemen, aldus de NVA. Begin dit jaar kondigde toenmalig Minister van Onderwijs Mariëlle Paul aan de problematiek te willen aanpakken. De NVA hielp een actieplan opstellen om het aantal thuiszitters met autisme terug te dringen. Dat plan is besproken met het ministerie van OCW, maar in het Hooffdlijnenakkoord van nieuwe regeringsbeleid ontbreken de concrete maatregelen. Ook is er geen geld voor uitgetrokken.
Brandbrief
Vorige week bleek zelfs dat het kabinet gaat bezuinigen en stopt met de subsidie voor preventie en ondersteuning van thuiszitters, constateert de NVA teleurgesteld. NVA-directeur Caroline Verkerk vindt het zorgelijk: “Het is onbegrijpelijk dat het kabinet geen concrete plannen heeft om deze situatie aan te pakken en er geen geld voor uittrekt. We hebben duidelijke voorstellen gedaan, maar die lijken genegeerd te worden. We roepen de Tweede Kamer op om hier werk van te maken en ervoor te zorgen dat elk kind met autisme onderwijs kan krijgen.”
Al eerder stuurde de NVA en brandbrief naar de Tweede Kamer om staatssecretaris Paul in de begrotingsbehandeling te vragen om structurele financiering voor het uitvoeren van het actieplan dat gemaakt is.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.