Slecht nieuws wordt altijd pontificaal gebracht, goed nieuws belandt in de marges. Begin januari brak grote paniek uit, doordat psychiaters en psychologen hun behandelingen niet meer konden declareren. Alle bladen en websites (ook GGZ Totaal) stonden hiervan vol. Er kwam een tijdelijke oplossing, daar werd ook nog wel wat over geschreven. Maar begin april kwam de mededeling van Zorgverzekeraars Nederland dat er weer gewoon kan worden gedeclareerd. Een nieuwe regeling van VWS maakt dat mogelijk. (Lees het officiële besluit in de Staatscourant.) Dit brachten wij uiteraard in ons dagelijks nieuws. Verder zijn we het nergens tegengekomen. Zo werkt blijkbaar de nieuwsdynamiek.
Nog meer mediadynamiek: Alles over jongeren en wat er fout kan gaan in hun leven, fascineert mateloos. Daar worden talloze films en tv-series over gemaakt. Het is een beetje toeval, maar deze week belanden er drie in ons e-magazine: de Nederlandse NPO-serie Elixer, de Engelse Netflix-serie Adolescence en de Engelse film September Says. Elk met hun eigen karakter en problematiek. Van geen van allen wordt je vrolijk... maar ze zetten aan tot verder nadenken over onze rol als ggz.
Er verschijnt ook een stukje feelgood-tv in dit e-magazine. Huisdichter Bert ziet de Muppet Show voorbij komen, nota bene tijdens de protestmars tegen racisme en fascisme eerder deze maand in Amsterdam. Ook dat stemt tot nadenken over onze rol als ggz. Is die Muppet een metafoor? Wat is de ggz dan: een strijdbare pop of alleen maar een marionet op een stok? Blijf ons nieuws lezen en er komt misschien een antwoord.
Leendert Douma, hoofdredacteur GGZ Totaal
In dit nummer:
De serie Elixer en antidepressiva bij jongeren
In de NPO serie Elixer leidt een fictief antidepressivum, ‘Aspargon’, bij verschillende jongeren tot suïcidaal en agressief gedrag en tot een geslaagde suïcide. Zonder enige achtergrondinformatie of nuance wordt het betreffende middel en de producent afgebrand.
Een gedicht van Bert Klopman.
(advertentie)
Achter het etiket, afgestemd opvoeden van neurodivergente kinderen
Een oproep tot verantwoord opvoeden. Tot onhaalbare hoogte? Johan Atsma recenseert Achter het etiket, afgestemd opvoeden van neurodivergente kinderen van Eline Claeys.
Mooi en schrijnend. Judith de Roos recenseert Tussen de mazen van Mariska Kleinhoonte van Os.
Schokkende thrillers over adolescenten en opvoeders
De film is dromerig en surrealistisch, de serie is scherp en felrealistisch. Twee coming-of-age drama’s schokten film- en televisiekijkend Nederland. Leendert Douma bekeek September Says en Adolescence.
Publieksdag Cluster C in teken van verbinding
(aankondiging)
Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: SPV podcast Onderweg.
Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze keer: een andere kijk op autisme en Asperger, Experiëntieel Dynamische Therapie, kinderen en jongeren met AD(H)D, minder stress en meer rust, gedrag in dynamiek en de paradox van schreeuwen in stilte.
En verder:
Drempels naar verslavingszorg verschillen per gender
Zilveren Kruis maakt wachttijden in ggz inzichtelijk
Noodoplossingen declareren niet meer nodig
3 procent van bevolking zegt autisme te hebben
Centrum Intensieve Behandeling sluit deuren, MIND bezorgd
Regels voor rijbewijs aangepast voor autisme, ADHD en psychose
Zorgstandaard Destigmatisering verbeterd
MIND en FNV tegen rookverbod in ggz
Denk mee over Wet verplichte ggz en Wet zorg en dwang
Gebruik wachtlijstbemiddeling voor ggz is miniem
Nog steeds veel seksueel grensoverschrijdend gedrag in de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.