Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.
(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)
Ben ik de volgende stap in de evolutie? Een andere kijk op autisme en op het syndroom van Asperger
Cees Klap
Na 61 jaar word je geconfronteerd met een diagnose Asperger. Van het een op het andere moment verandert de wereld om je heen. Wat nog erger is, de kijk van de wereld op jou verandert ook. Opeens heb je problemen die je 61 jaar lang niet had. Klopt dit wel? Is die kijk correct of mankeert hier toch nog wat aan? Om hier achter te komen worden de rollen omgedraaid. Asperger is niet het probleem, maar de wereld zonder Asperger. Stapsgewijs wordt ontrafeld of Asperger echt een stap is in de evolutie. Door alle hoofdstukken heen wordt ook het levensverhaal van de auteur verteld. Dit boek is een oogopener voor eenieder die ook de diagnose autisme heeft gekregen, maar ook een handig boek voor de naasten die meer willen snappen hoe een persoon met autisme denkt.
Cees Klap is zoon, vriend, echtgenoot, vader, gescheiden en iemand met het syndroom van Asperger. Tevens is hij punker, kraker, verkoper, reiziger, prater, denker en schrijver. Daarnaast is hij liefhebber van sport, kunst, film, eten, filosofie en muziek. Na 63 jaar eindelijk zichzelf.
Emoties doorvoelen. Deliberate practice bij experiëntieel dynamische therapie
Gerrie Bloothoofd, Rogier Poels
De afgelopen decennia is de focus in de psychologie voornamelijk gericht geweest op cognitieve gedragstherapie, waarbij het idee heerst dat problemen opgelost kunnen worden door het formuleren van andere gedachten en het oefenen met nieuw gedrag. Maar voor veel mensen die vastlopen in hun leven blijkt de focus op gedachten en gedrag ontoereikend. Zij ervaren dat hun psychische klachten dieper geworteld zijn, en dat vraagt om een andere aanpak: met aandacht voor gevoelens.
Emoties doorvoelen nodigt therapeuten uit om zich te richten op de bron van veel psychisch lijden: het onderdrukken en vermijden van emoties. Vanuit het perspectief van de Experiëntieel Dynamische Therapie (EDT) leer je hoe je patiënten kunt helpen om weer in contact te komen met hun emoties, waarbij je uitgebreid aandacht hebt voor angst en afweermechanismen. Het boek is rijk aan concrete technieken, 300 praktijksituaties en wetenschappelijk onderbouwde inzichten, waarmee je stap voor stap leert emoties effectief in de behandeling te integreren.
Met meer dan veertig jaar onderzoek achter de methodes van EDT laat Emoties doorvoelen zien hoe aandacht voor (onbewuste) emoties niet alleen bijdraagt aan de vermindering van psychische klachten, maar ook aan een duurzame karakterverandering. Dit boek is een onmisbare gids voor hulpverleners die op zoek zijn naar meer diepgang en effectiviteit in hun behandelingen, met emoties als de sleutel tot herstel.
Gerrie Bloothoofd (1983) is gz‑psycholoog. Hij is werkzaam bij Transparant – Centrum voor geestelijke gezondheidszorg, te Leiden. Hij is opgeleid als ISTDP-therapeut en is werkzaam als secretaris voor de Vereniging voor Kortdurende Dynamische Psychotherapie (VKDP). Eerder kwam van zijn hand het boek Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie (2021).
Rogier Poels (1977) is gz-psycholoog en psychotherapeut en werkt in zijn eigen psychotherapiepraktijk in Breda. Hij is opgeleid als ISTDP-therapeut en heeft een aantal jaren de coregroep opleiding voor ISTDP-therapeuten in opleiding bij ISTDP Nederland mede vormgegeven. Tevens was hij bestuurslid bij ISTDP-Nederland. Hij geeft les bij de RinoZuid en de RinoGroep. In 2014 verscheen het door hem vertaalde Omarm je emoties van Ron Frederick, een zelfhulpboek gestoeld op een aantal principes van de ISTDP, wat inmiddels ruim 30.000 keer is verkocht.
Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee?
Tirtsa Ehrlich (tweede druk)
Kinderen en jongeren met AD(H)D, waar help je ze mee? is een handboek boordevol tips voor ouders en de omgeving van kinderen met aandacht- en concentratieproblemen. Een boek dat ouders van kinderen met AD(H)D-gedrag meer inzicht én aanknopingspunten biedt om een zo passend mogelijke omgeving te creëren voor hun kinderen. Met de praktische tips, heldere uitleg en concrete voorbeelden die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk biedt de inhoud van het boek ook tal van aanknopingspunten voor docenten en leraren.
Er is aandacht voor de overgang van de kindertijd naar de puberteit en de adolescentie. Opvoeduitdagingen zoals liegen, gamen, social media, alcohol en drugs, maar ook het gedachtegoed van geweldloos verzet en verbindend gezag komen uitgebreid aan bod.
Sommige kinderen en jongeren hebben meer last van aandacht- en concentratieproblemen en dat noemen we AD(H)D. Maar: het is de taak van ouders en omgeving om hen zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Want: Als een bloem niet bloeit, verander je niet de bloem, maar de omgeving waarin ze groeit.
De inhoud van dit handboek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en ervaringsverhalen van ouders zelf. Tirtsa Ehrlich richt zich in eerste instantie op ouders en de naaste omgeving van kinderen met ADD, daarnaast ook op die met ADHD, maar de opvoeduitdagingen die voorbij komen zijn in feite universeel. Kortom: een aanrader voor alle ouders! En behandelaren, schoolpsychologen, docenten en leerkrachten.
Tirtsa Ehrlich werkt in de kinder- en jeugd-ggz. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring met de diagnostiek en behandeling van kinderen met AD(H)D en de begeleiding van hun ouders. In haar eerdere boeken voor kinderen en jongeren met AD(H)D zelf, legt ze uit wat AD(H)D is, hoe een behandeling eruitziet, en zijn tips en tricks opgenomen voor het dagelijks leven thuis en op school. Een boek alleen voor ouders en omgeving was er nog niet. Nu wel!
Dit boek had niet tot stand kunnen komen zonder alle kinderen en ouders die bereid waren zich te laten interviewen of anderszins een bijdrage hebben geleverd.
Je lichaam wil je iets vertellen. Een praktische gids voor minder stress en meer rust
Luc Jansen
- Leer je emoties beter begrijpen en verminder stress en chronische pijnklachten
- Verminder stress en chronische pijnklachten
- Leer je emoties beter begrijpen
- Ontdek de impact van je mind-bodyconnectie
Heb jij ook vaak last van hoofdpijn, vage darmklachten of een opgejaagd gevoel...? Vaak zijn het signalen van ons lichaam dat er meer aan de hand is. Stress hoort onvermijdelijk bij het leven. Maar als die stress chronisch wordt, pleeg je roofbouw op je lichaam. Je blijft dan vastzitten in een vecht- of vluchtreactie, waardoor je uit balans en uitgeput raakt.
Gelukkig is er een uitweg. Als je bewuster leert omgaan met je emoties, kun je ze omzetten naar gevoelens. Anders dan velen denken, zijn emoties en gevoelens niet hetzelfde. Emoties zijn als golven: snel, intens en van korte duur. Je Gevoel daarentegen is de rustige zee eronder: stabiel en diep.
In dit boek leer je luisteren naar de (verborgen) signalen van je lichaam. De praktische oefeningen en tips helpen je om je hevige emoties om te buigen tot stabiele gevoelens en stress de baas te blijven.
Andre Vyt
Dit boek biedt een helder inzicht in menselijk gedrag en is gericht op gezondheidswerkers, welzijnswerkers, opvoeders en leerkrachten. Het bespreekt thema’s als aandacht, waarneming en beeldvorming, persoonlijkheid en sociale interactie, cognitie en zelfsturing, slaap en stress, met een duidelijke focus op ontwikkeling en leren van kinderen en jongeren. Daarbij belicht de auteur de wisselwerking tussen aanleg en omgeving vanuit een evolutionair perspectief.
De auteur ontrafelt complexe gedrags- en leerprocessen op een toegankelijke manier, met duidelijke voorbeelden en praktische inzichten. Hij bespreekt daarbij belangrijke basisbegrippen en -mechanismen van menselijk gedrag. Het boek vermijdt overbodige ballast en richt zich op de kernzaken, zonder vast te houden aan traditionele indelingen of historische kaders.
Met dit boek combineert de auteur zijn expertise van psycholoog en onderwijskundige en zijn jarenlange ervaring als docent gedragsleer. Het is een waardevolle gids voor iedereen die actief is in de gebieden gezondheidszorg, hulpverlening, onderwijs en begeleiding, of voor wie zich daarop voorbereidt.
Prof. dr. Andre Vyt is gedragswetenschapper en onderwijskundige. Hij is als docent verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent en aan opleidingen gezondheidszorg en de lerarenopleiding van de Arteveldehogeschool. Gedragsontwikkeling en gedragsbeïnvloeding behoren tot zijn specialisatiedomeinen. Daarnaast is hij zelfstandig expert kwaliteitszorg en digitaal onderwijs. Hij heeft verschillende projecten geleid op het vlak van onderzoek, onderwijs en kwaliteitszorg, en heeft meerdere boeken en artikelen gepubliceerd over gedrag, gedragsontwikkeling, samenwerking en kwaliteit. Hij is auteur van het PROSE-instrumentarium voor kwaliteitszorg (www.prose.be), expert in auditing en assessment (www.aqarto.agency) en voorzitter van het European Interprofessional Practice & Education Network (www.eipen.eu). Voor onderwijsontwikkeling en -management heeft hij verschillende tools ontworpen (www.oikon.be).
De paradox van schreeuwen in stilte. Mijn strijd tegen chronische pijn, depressie en suïcide
Wander de Bode
“Gedurende een uitdagende periode waarin ik naast mijn chronische pijn ook ziek werd, ontdekte ik de kracht van het schrijven. Hoewel chronische pijn een onzichtbare ziekte is, kunnen de gevolgen ervan net zo ingrijpend zijn als die van een depressie en suïcide.
Het schrijven bood mij een manier om uitdrukking te geven aan mijn gevoelens, wat vaak moeilijk onder woorden te brengen was. Met mijn dichtbundel wil ik iedereen die kampt met depressie, chronische pijn of suïcidale gedachten ondersteunen door hen de juiste woorden te bieden.”
De dichter Wander de Bode is geboren in Gouda, opgegroeid in Schoonhoven en woont nu met zijn gezin in Kockengen. Het schrijven van gedichten en korte verhalen is een uitlaatklep die hij ontdekte tijdens beeldende therapie. Een manier om woorden te geven aan dat wat eigenlijk niet te beschrijven is. Met deze dichtbundel is dat absoluut gelukt en hoopt Wander inspiratie, herkenning en erkenning te geven aan wat chronische pijn, depressie en suïcidale gedachten teweeg kunnen brengen. En dat het absoluut geen taboe is en iedereen kan overkomen.
-
Wil jij met jouw boek in deze rubriek? Stuur ons een mail: info@ggztotaal.nl.
-
Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.