Het eerste deel van het Actieprogramma mentale gezondheid en ggz is op 9 april gepresenteerd. Daarin kondigt staatssecretaris Vincent Karremans ‘ingrijpende keuzes aan om het tij te keren’.
Dat meldt het ministerie van VWS. Mensen met lichte mentale problematiek moeten niet onnodig in de ggz belanden, maar geholpen worden met oplossingen die wel helpen. Laagdrempelige steunpunten – zoals afgesproken in het IZA – moeten daarin een centrale rol krijgen. Er moet een betere data-uitwisseling komen, zodat verzekeraars mensen op wachtlijsten actief kunnen bemiddelen. Mogelijk vraagt dat om nieuwe wetgeving.
Daarnaast gaat de staatssecretaris met ggz-instellingen en patiëntenverenigingen kijken of behandelingen met lange duur wel altijd effectief zijn. Voor de acute ggz wil Karremans stappen zetten om de marktwerking te beperken, zodat de beschikbaarheid van deze zorg beter gegarandeerd is.
Voor de zomer moet er een volgend pakket aan maatregelen komen, met name gericht op jongeren. Die worden gepresenteerd in het tweede deel van het Actieprogramma mentale gezondheid en ggz. Daarnaast werkt Karremans aan eenduidige richtlijnen/adviezen voor (mentaal) gezond scherm- en social mediagebruik. Die worden ook voor de zomer verwacht.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.