Steeds meer jongeren met suïcidale gedachten zoeken contact met de huisarts. Het aantal is meer dan voor de coronapandemie in 2019. Maar het aantal jongeren tot 24 jaar dat aangeeft zelfmoordgedachten te hebben is gelijk gebleven.
Zo blijkt uit cijfers van huisartsen in onderzoek van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR). De aantallen zijn fors hoger dan voor de pandemie: in het derde kwartaal van 2024 hadden jongeren 75 procent meer contact met de huisarts, in hetzelfde kwartaal in 2019 was dat 45 procent. Andere mentale klachten, zoals depressieve of angstige gevoelens, laten geen grote toename in huisartsbezoeken zien. Waarom jongeren in het afgelopen kwartaal vaker in contact kwamen met de huisarts door suïcidaliteit, is in dit onderzoek niet onderzocht. Een mogelijke verklaring is dat meer jongeren hulp zoeken, zonder dat dit per se betekent dat er meer jongeren zelfdodingsgedachten hebben.
113
Jongvolwassenen met zelfdodingsgedachten en hun naasten kunnen geholpen worden door hen te stimuleren een beroep te doen op hun huisarts, maar ook op het online of telefonisch hulpaanbod van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit kan anoniem en 24 uur per dag. Het is belangrijk dat de huisarts deze problemen signaleert en bespreekbaar maakt, vindt 113. Daarom heeft de stichting een website ingericht: suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk. Ook scholen en universiteiten kunnen een bijdrage leveren. Daarvoor is de website suïcidepreventie in het onderwijs.
Netwerk GOR
Het Netwerk GOR verzamelt tussen 2021 en 2025 informatie over de gevolgen van de coronapandemie op de gezondheid en het ervaren geluk van mensen in Nederland. Dit onderzoeksprogramma heet de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. De monitor laat zien wat de mentale en lichamelijke gezondheid op een bepaald moment in Nederland is en hoe deze in de loop van de tijd verandert. Netwerk GOR bestaat uit het RIVM, lokale GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, GGD GHOR Nederland(Gemeentelijke / Gemeenschappelijke GezondheidsDienst – Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio), het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. ZonMw(ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen ) is namens het ministerie van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opdrachtgever van het onderzoek.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.