Emotionele verwaarlozing, psychologisch, fysiek, en seksueel misbruik komen veel voor en hebben ingrijpende en langdurige gevolgen. Zo is het meemaken van kindermishandeling geassocieerd met psychische stoornissen op latere leeftijd , een grotere kans op middelenmisbruik, werkeloosheid en repetitief slachtofferschap. Het is daarom aannemelijk dat de gevolgen van kindermishandeling zich uitstrekken tot ver in de volwassenheid en daarbij leiden tot verhoogd zorggebruik en verminderde arbeidsproductiviteit – met alle economische gevolgen van dien.
Dat schrijven de auteurs van ”Kindermishandeling: economische gevolgen op lange termijn” in het Tijdschrift voor Psychiatrie. De auteurs schrijven dat het hen niet alleen gaat om het vaststellen van de economische gevolgen van kindermishandeling, maar ook om na te gaan wat daar aan te doen valt.
De onderzoekers gebruikten data van een psychiatrische cohortstudie onder 5.618 mannen en vrouwen van gemiddeld 39 jaar. Er werd geen opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen gevonden.
De economische gevolgen van kindermishandeling vallen aanzienlijk hoger uit bij een lage mate van zelfregie en zijn minder omvangrijk bij een sterker gevoel van controle over het eigen leven. Afhankelijk van het type mishandeling variëren de meerkosten van 869 tot 2.893 euro per persoon per jaar, en lopen daarmee in de miljoenen. Een hogere zelfregie bleek gerelateerd aan lagere kosten bij mensen met misbruik, verwaarlozing en mishandeling in hun verleden. De onderzoekers pleiten voor nader onderzoek naar interventies ter versterking van zelfregie.
Bron en hele artikel: Tijdschrift voor Psychiatrie