Bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron moeten 65 medewerkers vertrekken. Dat gebeurt zonder gedwongen ontslagen, zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek. Ook worden sommige tijdelijke contracten niet verlengd. De instelling moet bezuinigen en gaat om die reden ook enkele panden verkopen, waaronder het monumentale pand in Sint-Oedenrode waar Novadic-Kentron ooit begon.
De instelling draait al een paar jaar fikse verliezen en ook nu moet er elke maand nog twee ton bij worden gelegd. Bovendien hangt nog steeds een miljoenenclaim boven haar hoofd van zorgverzekeraars. Die boete dreigt omdat de instelling de zorg na 2013 een aantal jaren niet op de juiste manier heeft geleverd of geadministreerd.
Als de komende maanden niet meer financiële zekerheid en perspectief ontstaat vraagt bestuurder Walther Tibosch zich af of Novadic-Kentron als zelfstandige instelling kan blijven bestaan, aldus het Eindhovens Dagblad. Hij wil in dat geval samenwerken of gaan met een andere zorginstelling.
Novadic-Kentron kondigde verder aan dat de zorg aan verslaafden minder gericht zal zijn op opname in een van de klinieken, maar veel meer vanuit huis zal gebeuren. ”We proberen veel meer in de wijk, bij de huisarts te gaan behandelen,’ zegt Tibosch tegen omroep Brabant. Als voorbeeld noemt hij detoxeren, het ontgiften van verslaafden. ”Dat gebeurde voorheen vooral in klinieken, maar door gespecialiseerde teams in te zetten kan dat nu ook thuis.”
Omzet van 60 miljoen
De verslavingsinstelling kwam enkele jaren geleden financieel in de problemen omdat het aantal cliënten terugliep, maar ook omdat er veel geld ging zitten in preventie. Maandelijks moet er twee ton bij. De reorganisatie bij Novadic-Kentron moet een instelling opleveren met een omzet van 60 miljoen euro en een personeelsbestand van 700 formatieplaatsen.
Bron: Omroep Brabant / Eindhovens Dagblad