Sommige personen kunnen zo gefixeerd zijn op gezonde voeding dat er mogelijk sprake is van een eetstoornis. Wie de hele dag bezig is met verantwoord en gezond eten en weigert ‘ongezond’ voedsel naar binnen te werken, heeft in de meest extreme gevallen te maken met orthorexia nervosa. Deze vermeende eetstoornis verwijst naar een obsessie met gezond eten en gaat gepaard met het hanteren van strenge dieetregels.
In de Nationale Zorggids een gesprek met ervaringsdeskunidge Suzanne Verheul van ggz-instelling Human Concern en professor dr. Eric van Furth van GGZ Rivierduinen en bijzonder hoogleraar eetstoornissen, over de kennis die we er tot nu over hebben en over hoe herstel mogelijk is.
Orthorexia nervosa is in 1997 voor het eerste beschreven door de Amerikaanse arts Steven Bratman. In de jaren 70 introduceerde hij de term orthorexia nervosa, nadat hij zelf extreem bezig was geweest met gezond eten en later afstudeerde als arts. In tegenstelling tot anorexia is orthorexia niet opgenomen in de DSM-5, het is dus officieel geen erkende stoornis.
Orthorexia en anorexia zijn voor een leek moeilijk van elkaar te onderscheiden. Er zijn immers enorm veel overeenkomsten. Toch is er een belangrijk verschil, zegt van Furth. “Het motief van het gedrag verschilt sterk, bij orthorexia is het motief gezondheid, bij anorexia is het de angst om dik te worden en willen afvallen. Mensen met anorexia slaan hele maaltijden over, terwijl degenen met orthorexia alleen bepaalde voedingsmiddelen uit de weg gaan waarvan zij denken dat ze slecht zijn. Mensen met orthorexia maken de kwaliteit van leven ondergeschikt aan de kwaliteit van eten.”
Lees het hele interview in De Nationale Zorggids
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines