Zorginstelling Huis vol Compassie dat in West-Friesland de hulp verleent aan kinderen met GGZ-problemen is failliet. Maar totdat er een nieuwe aanbieder is gevonden, houden de kinderen de zorg die ze nu krijgen. Dat meldt bestuursregio Westfriesland, het samenwerkingsverband van de zeven West-Friese gemeenten. De West-Friese gemeenten zijn als opdrachtgever verantwoordelijk voor het bieden van de zorg. Eerder deze week waren er al raadsvragen gesteld in de Hoornse gemeenteraad over onder meer Huis vol Compassie, waarbij zorg werd uitgesproken over de continuïteit van hulp aan kwetsbare kinderen in de GGZ-zorg.
Bestuursorganisatie regio Westfriesland meldt het volgende over het faillissement en de gevolgen: ”Begin september heeft het interim-bestuur van zorgaanbieder Huis vol Compassie gemeld aan de regio Westfriesland dat zij failliet is. Huis vol Compassie biedt in opdracht van de gemeenten in onze regio zorg aan kinderen met GGZ-problemen. Er is op dit moment een curator aangesteld. Totdat er een nieuwe aanbieder gevonden is, houden de kinderen de zorg die zij nu krijgen.
Cliëntenstop en gesprek
Begin augustus kondigde Huis vol Compassie een cliëntenstop aan. Ook nodigde zij de Westfriese gemeenten, zorgverzekeraars en andere gemeenten uit voor een gesprek. In dit gesprek werd de zorgwekkende financiële situatie duidelijk. Ook werd een toelichting gegeven op een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van de Raad van Toezicht naar de aansturing en bedrijfsvoering. Daarbij kwamen onrechtmatigheden in de zorgadministratie in 2016 en 2017 naar voren.
Het interim-bestuur van Huis vol Compassie deed een verzoek aan de gemeenten om mogelijke toekomstige vorderingen kwijt te schelden. De regiogemeenten in Westfriesland hebben aangegeven dat zij, gezien de ernst van de situatie, daar niet aan kunnen voldoen.
Zorg waarborgen
Voor de Westfriese gemeenten heeft zorgcontinuïteit voor de huidige cliënten de hoogste prioriteit. In Westfriesland krijgen ongeveer 100 kinderen zorg via Huis vol Compassie.
De regio bespreekt met de gebiedsteams, de curator en de zorgaanbieder een aantal scenario’s en acties om de zorg voor de kinderen te waarborgen. De (ouders/verzorgers van) kinderen, de gebiedsteams en externe verwijzers zijn geïnformeerd over de situatie.
Meer informatie en vragen
Alle cliënten worden door de regiogemeenten geïnformeerd zodra er meer bekend is over de situatie. Op de website van de gemeenten zijn antwoorden te vinden op vragen die cliënten hebben over de situatie. Zij kunnen ook contact opnemen met het gebiedsteam van de gemeente voor meer informatie.
Bron: Westfries Weekblad
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines