David Buitenweg ontwikkelde een nieuwe visuele app, genaamd QoL-ME, om de kwaliteit van leven te meten voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, forensische patiënten en dak- en thuislozen. De positief beoordeelde app is het resultaat van het promotieonderzoek dat Buitenweg uitvoerde bij Tranzo aan Tilburg University. Buitenweg promoveerde afgelopen vrijdag op zijn onderzoek.
Ieder mens streeft naar een goede kwaliteit van leven. Maar hoe meet je die kwaliteit op een goede manier bij de genoemde doelgroepen? Er bestaan daarvoor wel meetinstrumenten maar die zijn niet voor iedereen even geschikt. Veel instrumenten zijn niet op maat gemaakt, terwijl kwaliteit van leven juist een persoonlijk begrip is dat betekenis krijgt door individuele voorkeuren en waarden.
Test
De app werd getest onder vijftig cliënten, die 160 plaatjes uitkozen die voor hen kwaliteit van leven verbeelden. Deze beelden werden gegroepeerd in acht thema’s: aandacht & ondersteuning, sociale relaties, geluk & liefde, rust & balans, vrije tijd, leefstijl, financiën en gezondheid & wonen. En vervolgens geëvalueerd.
Perspectief cliënt onmisbaar
QoL-ME blijkt als innovatief, gepersonaliseerd en digitaal instrument een laagdrempelige en gemakkelijke manier om de kwaliteit van leven te meten bij de cliënten, juist ook voor mensen die problemen hebben met verbale meetmethoden. Tevens werd duidelijk dat het perspectief van cliënten (via co-creatie) onmisbaar is bij de ontwikkeling van een dergelijk wetenschappelijk meetinstrument.
Samenwerking
Buitenweg voerde het onderzoek uit bij departement Tranzo, Tilburg University, als onderdeel van het NWO-programma ‘Kwaliteit van leven en gezondheid’ in samenwerking met GGzE, Centrum Verslavings Onderzoek, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving, De Nieuwe Kans, De Waag Forensische Zorgspecialisten en De Regenbooggroep.
Hier een korte indruk van de app.
David Buitenweg (Nieuwegein, 1990) ging naar het Cals College in Nieuwegein, en studeerde in Utrecht (Applied) Cognitieve Neuropsychologie. In 2014 begon hij aan zijn promotieonderzoek aan Tilburg University bij Tranzo. In die periode was hij gedetacheerd bij de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg van de GGzE. Momenteel werkt hij als senior onderzoeker bij dezelfde onderzoeksgroep aan projecten rond digitale tools voor herstel van adolescenten en volwassen met ernstige mentale gezondheidsproblemen.
Bron: Persbericht Tilburg University
------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.